Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB kijkt voorzichtig uit naar natuurijs

Gepubliceerd vrijdag 9 december 2022

De KNSB kijkt reikhalzend uit naar de week die komen gaat. Als de weersvoorspellingen uitkomen, kan er volgende week geschaatst worden op natuurijs. De 450 ijsclubs die bij de KNSB zijn aangesloten staan paraat om hun natuurijsbanen in orde te maken, zodra de vorst streng genoeg.

“In 2021, midden in coronatijd, hebben we gezien hoe half Nederland gek werd omdat er natuurijs lag. Hoe mooi zou het zijn als we komende week weer lekken buiten konden schaatsen”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Maar laten we wel voorzichtig zijn en niet te vroeg het ijs op gaan. Ons advies: houd goed in de gaten wanneer de natuurijsbanen van onze clubs opengaan. Daar kun je altijd veilig schaatsen.”

De komende week gaat het elke nacht licht tot matig vriezen. Wanneer het overdag niet of nauwelijks dooit, kan een ijsvloer ontstaan. Maar hoe snel dat gaat, hangt van meerdere factoren af. Een aloude stelregel van natuurijsmeesters is dat je bij elkaar opgeteld 35 graden vorst moet hebben gehad, voordat je op ondiep water (zoals sloten, vijvers en vennen) een ijsvloer hebt die dik genoeg is, zo’n 7 centimeter. 

“Ga je te snel het ijs op, dan is de kans dat je er doorheen gaat groot. Dat wil niemand”, aldus Trouw. “Daarom roepen we iedereen op voorzichtig te zijn, want dan kunnen we er pas echt van genieten. Bij de ijsclubs kun je er zeker van zijn dat de ijsvloer stevig genoeg is. Daar wordt het ijs geprepareerd en er is toezicht én koek en zopie.”

Op schaatsen.nl/hetijsop staat een overzicht van alle natuurijsbanen van clubs die bij de KNSB zijn aangesloten. Verenigingen houden daarop zelf bij wanneer hun baan geopend is voor het publiek. Voor de meest actuele informatie is het ook raadzaam om de eigen websites van ijsclubs in de gaten te houden. Intussen zijn zes ijsclubs, verspreid over het land, klaar om hun baan klaar te krijgen voor de eerste marathon op natuurijs.

Als de verwachtingen uitkomen, dan blijft de ijspret voorlopig wel beperkt tot het schaatsen op de ijsbanen van clubs en op ondiepe sloten, vijvers en vennen. In grotere wateren, zoals plassen en vaarten, is het water nog lang niet koud genoeg. Het blijft volgende week tot aan het weekeinde koud, zo is de verwachting.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?