KNSB-jaarprijzen voor Krol, Schouten en Wennemars

Maandag 31 oktober 2022

Thomas Krol en Irene Schouten zijn door de KNSB uitgeroepen tot Schaatser en Schaatsster van het Jaar 2021 – 2022. De Egbert van ’t Oever Aanmoediginsgprijs voor het Schaatstalent van het Jaar ging naar Joep Wennemars. De trofeeën zijn vandaag uitgereikt tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf.

Thomas Krol werd tot Schaatser van het Jaar verkozen, omdat hij afgelopen seizoen olympisch goud (1000 meter) en zilver (1500) won op de Spelen van Beijing. De rijder van Team Jumbo Visma werd bovendien wereldkampioen sprint en pakte een nationale titel op de 1500 meter bij de NK Afstanden, waar hij tevens zilver won op de 1000 meter.

Foto: Soenar Chamid

Irene Schouten werd de grootste gouddelver van Beijing. Zij won olympische titels op de 3000 meter, 5000 meter en de mass start, en reed met de achtervolgingsploeg naar het brons op de Spelen. De rijdster van team Albert Heijn Zaanlander werd ook wereldkampioene allround, won drie gouden medailles op de EK Afstanden (3000 meter, mass start en ploegachtervolging) en deed hetzelfde op de NK Afstanden (3000 meter, 5000 meter, mass start).

Deze prestaties maakten de keuze voor de KNSB niet al te ingewikkeld. Krol en Schouten kregen beiden een bronzen beeld, ontworpen door kunstenaar Gerrit van Emous. De prijzen werden vandaag in Thialf uitgereikt door Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan van de KNSB.

Een miniatuurversie van het bronzen beeld ging naar Joep Wennemars, die door de KNSB werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Wennemars, die ook uitkomt voor team Jumbo Visma, won vorig seizoen drie gouden en twee zilveren medailles bij de WK Junioren in Innsbruck. Hij werd daar wereldkampioen op de 500 meter en 1000 meter en greep er ook  de allround-titel, die voor het eerst sinds 2017 weer naar een Nederlandse man ging.

Foto: Soenar Chamid

Bij het WKJ won Wennemars tevens zilver op de 1500 meter en de ploegachtervolging. Vroeg in het seizoen was hij ook winnaar van de IJsselcup. Zijn puike prestaties leverden hem niet alleen een bronzen beeldje op, maar ook een cheque van 500 euro: de Egbert van ’t Oever Aanmoedigingsprijs, vernoemd naar de voormalige bondscoach die in 2001 overleed.