KNSB-jaarprijzen shorttrack voor Suzanne Schulting en mannenrelayteam

Woensdag 19 oktober 2022

Suzanne Schulting en het mannen-relayteam hebben vandaag de shorttrack-jaarprijzen van de KNSB ontvangen. De bronzen beelden, gemaakt door beeldhouwer Gerrit van Emous, kregen zij vandaag overhandigd in Thialf.

Suzanne Schulting werd uitgeroepen tot Shorttrackster van het Jaar 2022 op basis van haar uitstekende resultaten bij de Olympische Spelen in Beijing. De Friezin won daar individueel goud (1000 meter), zilver (500 meter) en brons (1500 meter) en schaatste ook met het relayteam (samen met Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer) naar de olympische titel. 

Met deze oogst van vier olympische medailles werd Schulting voor de zesde keer op een rij winnares van deze KNSB-jaarprijs. Ze kreeg deze award in 2016 voor het eerst; in 2021 werd de prijs vanwege de coronapendemie niet uitgereikt. 

Bij de mannen ging de titel Shorttracker van het Jaar 2022 niet naar een individuele rijder, maar moesten vier mannen de prijs delen. Het bronzen beeld ging naar het viertal dat samen zilver won op de relay bij het WK in Montréal: Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Friso Emons.

Bij de overhandiging van het bronzen beeld, als verrassing na de ijstraining in Thialf, was Sjinkie Knegt wegens ziekte afwezig. De Fries won de titel al zeven keer eerder (zes keer individueel, een keer met het relayteam). Itzhak de Laat was al drie keer eerder winnaar van de KNSB-jaarprijs: één keer individueel en twee maal met het relayteam.

Gerrit van Emous heeft dit jaar voor alle vijf dsiciplines van de KNSB de jaarprijzen ontworpen. Deze zelfde beelden zullen ook de komende jaren worden uitgereikt aan de beste schaats(st)ers van het jaar bij langebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden en inlineskaten.

Sven Roes, Friso Emons en Itzhak de Laat met hun jaarprijs 2022. Sjinklie Knegt was niet aanwezig bij de uitreiking. ©foto Martin de Jong