KNSB-jaarprijzen marathon 2022 voor Evert Hoolwerf en Ineke Dedden

Donderdag 20 oktober 2022

Evert Hoolwerf (27) en Ineke Dedden (28) zijn door KNSB uitgeroepen tot marathonschaatser en -schaatsster van het Jaar 2022. Zij kregen hun prijs, een bronzen beeld gemaakt door beeldhouwer Gerrit van Emous, bij verrassing uitgereikt door Willem Hut, disciplinemanager marathon van de KNSB.

Evert Hoolwerf nam zijn beeld vanavond in ontvangst in Rijssen, tijdens de ploegpresentatie van Team Reggeborgh, waar hij deel van uitmaakt. “Je krijgt deze prijs als je hebt laten zien dat je kan winnen op natuur- en kunstijs, en als je klassementen kan winnen. Evert voldoet aan al deze criteria”, aldus Hut.

Hoolwerf won vorig jaar zes wedstrijden op kunstijs, waaronder alle vier de races om de Trachitol Trophy. Zo schreef hij ook het klassement van die vierdaagse op zijn naam. Op het natuurijs in Lulea pakte Hoolwerf eveneens één dagzege. Hij toon zich blij verrast met de onderscheiding, die hij voor het eerst won. “Deze is niet alleen voor mij, maar voor de hele ploeg”, zo betrok hij zijn teamgenoten in de feestvreugde.

Eerder op de dag had Ineke Dedden haar prijs in ontvangst genomen, na afloop van haar middagtraining op het ijs van Thialf in Heerenveen. De rijdster van team BDM/BTZ werd verkozen tot beste marathonschaatsster van de jaargang 2021 – 2022, vooral omdat zij op het natuurijs van de Weissensee en Lulea oppermachtig was. Zij won alle vier Grand Prix-races en dus ook het klassement, en werd bovendien tweede op het Open NK. 

Ook op kunstijs liet Dedden zien dat ze deze titel uiteindelijk dik verdiende. In de wedstrijden om de Marathon Cup stond ze zes keer op het podium, waarvan één keer als winnares. In het klassement eindigde ze als derde. Ook voor Dedden was het de eerste keer dat ze door de KNSB werd uitgeroepen tot marathonschaatsster van het jaar.

Beeldhouwer Gerrit van Emous heeft dit jaar voor alle vijf disciplines van de KNSB de jaarprijzen ontworpen. Deze zelfde beelden zullen ook de komende jaren worden uitgereikt aan de beste schaats(st)ers van het jaar bij langebaan, shorttrack, marathon, kunstrijden en inlineskaten.

FOTO'S NEEKE SMIT