KNSB houdt drie clubsessies over veilig schaats- en skateklimaat

Donderdag 17 november 2022

Iedere schaatser of skater moet veilig en onbekommerd kunnen sporten. Een veilig sportklimaat, dat streven we allemaal na. Via preventieve maatregelen willen wij grensoverschrijdend gedrag tot een minimum beperken. Veel verenigingen in de schaats- en skatewereld hebben het onderwerp al op de (bestuurs)agenda staan, maar hoe ga je hiermee nu actief en effectief aan de slag?

Dit vraagstuk staat centraal bij drie clubsessies die de KNSB in november houdt. De eerste staat komende zaterdag al op de agenda: van 12.00 – 14.30 uur in Thialf, deze is helaas al vol. De twee bijeenkomsten die volgen zijn op dinsdag 22 november (19.00 – 22.00 uur) bij de Vechtsebanen in Utrecht en op woensdag 30 november (19.00 – 22.00 uur) bij De Uithof in Den Haag.

Bij elke sessie zal Erik Beuker van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) een inleiding houden. Als projectleider VOG/Sociaal Veilig Sportklimaat geeft hij deelnemers handvatten en tips mee om bij hun vereniging met dit thema aan de slag te gaan. Hij bespreekt valkuilen en laat zien hoe je obstakels samen kunt overwinnen. Dit alles onder het motto: ‘je hoeft het niet alleen te doen’.


Wat heb je nodig om invulling te geven aan een veilig schaats- en skateklimaat, tegen welke knelpunten loop je aan? Waarom maken nog maar weinig schaats-/skeelerverenigingen gebruik van de gratis-VOG-regeling? Wat kun je leren van verenigingen die hiermee (ook) al volop aan de slag zijn? Hoe kan de KNSB en/of het CVSN je hierbij ondersteunen?

Op deze vragen krijg je tijdens de clubsessies een antwoord. En heb je zelf een dringende vraag, dan kan die uiteraard worden gesteld. Het is de bedoeling dat je van elkaar leert en inspiratie opdoet om echt werk te kunnen maken van een veilig schaats- en skateklimaat. De aanmeldingen stromen al aardig binnen, de sessie in Heerenveen is vol, maar bij de andere is nog altijd plaats om deze bij te wonen.

Wie als bestuurslid of vrijwilliger van een bij de KNSB aangesloten vereniging wil deelnemen aan een van deze clubsessies, kan zich aanmelden via dit inschrijfformulier.