Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB houdt conferentie in Heerenveen over seksuele intimidatie in schaatssport

Gepubliceerd donderdag 16 februari 2023

In Sportstad Heerenveen wordt zaterdag 4 maart, in de schaduw van de ISU WK Afstanden in Thialf, een symposium gehouden over seksuele intimidatie in de schaatssport. Het is onderdeel van SAYES, een driejarig Erasmus+-project waaraan de KNSB deelneemt. Doel hiervan is jonge Europese schaatsers te beschermen tegen seksuele intimidatie door in te spelen op preventie.

SAYES staat voor: Safeguarding for Young European Skaters. In het Nederlands: het beschermen van jonge Europese schaatsers (tegen seksuele intimidatie). Het is een gezamenlijk initiatief van de Franse schaatsbond FFSG en de Internationale Schaatsunie ISU, waarbij de KNSB en de Hongaare schaatsbond MOKS zich hebben aangesloten. Meer informatie over het project (in het Engels) vind je hier.

Op de conferentie in Heerenveen zal de Universiteit van Lyon meer vertellen over het onderzoek naar de aanpak van seksuele intimidatie in de schaatssport. Het Centrum Veilige Sport legt uit hoe deze aanpak in Nederland is georganiseerd. Daarna komt de praktijk aan bod. De conferentie is bestemd voor jeugdtrainers en -coaches. Er is nog slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

“Met dit project willen we stevig inzetten op het vergroten van bewustwording bij sporters en coaches”, vertelt Corien Mostert, SAYES-projectleider van de KNSB. “We willen niet alleen potentiële slachtoffers weerbaarder maken door hen signalen eerder te laten herkennen, maar ook mogelijke daders bewust maken van de consequenties van hun gedrag.” Preventie is het sleutelwoord. “Wij willen toe naar een continu proces van bewustwording. SAYES beschouwen we als aanjager voor dat proces.”

Meer nieuws

Praat mee over het nieuwe lokale Sportakkoord in jouw gemeente

Workshop: FUNdamentals voor het inlineskaten

Topprestaties op het WK Shorttrack Seoul

Statuten vanaf 2018 bieden blijvend mogelijkheid voor digitale ALV

Symposium in schaduw van de ISU WK Afstanden: Hoe bescherm je jonge schaatsers tegen seksuele intimidatie?

Thialf wordt steeds meer een ijspaleis van mooie herinneringen

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?