Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB heeft marathonkalender voor seizoen 2021 – 2022 rond

Gepubliceerd donderdag 1 juli 2021

De KNSB heeft vandaag (1 juli) de kalender voor het nieuwe marathonschaatsseizoen gepresenteerd. De aftrap is traditiegetrouw op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, op zaterdag 23 oktober. Daarna kent het seizoen een vertrouwd verloop, al houdt de bond wel rekening met mogelijke wijzigingen als het coronavirus opnieuw de kop opsteekt. 

Foto: Hidde Muije

Het voorbije jaar werden alle wedstrijden geschrapt als gevolg van de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen. Als het nieuwe seizoen begint is het meer dan 600 dagen geleden dat de KNSB een marathonwedstrijd heeft kunnen houden. 

Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, heeft intensief met de ploegen en rijders overlegd om te kijken hoe eenzelfde situatie als vorig jaar voorkomen kan worden. Er liggen verschillende scenario’s om de wedstrijdkalender aan te kunnen passen wanneer wedstrijden vanwege nieuwe corornamaatregelen niet door kunnen gaan.

Technisch directeur Remy de Wit: “Er is nooit honderd procent garantie dat alles door kan gaan, maar we zijn wel klaar voor een ‘coronacompetitie’. We hebben intussen veel ervaring met allerlei soorten coronaprotocollen, variërend van licht tot heel zwaar. Indien nodig kunnen we de competitie aanpassen.”

Het doel van de verschillende scenario’s is dat in ieder geval de wedstrijden van de topdivisies doorgaan. Gedacht kan worden aan topsportwedstrijden gelijk aan het inlineskaten dit voorjaar. Harde toezeggingen van het ministerie en NOC*NSF heeft de KNSB niet, maar met de opgedane ervaring is het vertrouwen hoog. 

Als het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooit is de kalenderopzet voor de marathonschaatsers erg vertrouwd. Na de openingswedstrijd in Amsterdam volgen marathons in Enschede, Heerenveen, Haarlem, Hoorn en Tilburg. Daarna staat de Trachitol Trophy op het programma: van 2 t/m 5 december, met de finale in Alkmaar.

Sinds de invoering van deze kunstijsvierdaagse werd na afloop een rustweek ingelast die vaak gebruik werd om nog een (buitenlands) trainingskamp in te plannen. Die rustweek vervalt nu. Voor Kerst wordt er nog gereden in Deventer en Breda, waar ook het NK Masters is. 

Nieuwjaarsdag is de dag dat zoals inmiddels gebruikelijk het NK Marathon op de agenda staat. Alkmaar is de plek waar Gary Hekman en Irene Schouten hun titels verdedigen. Na een rustweek wordt op 15 januari de competitie hervat in Heerenveen, met voor de natuurijswedstrijden op de Weissensee ook nog een wedstrijd in Eindhoven.

Het Weissensee-programma is traditioneel van opzet, met op 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Toegevoegd zijn dit jaar het Open NK voor Masters en C-rijders op de eerste wedstrijddag (27 januari). 

Na de trip naar Oostenrijk staan in eigen land de wedstrijden in Groningen en Den Haag op de planning. In Groningen wordt ook het NK Jeugdmarathon georganiseerd. Eind februari staan de drie wedstrijden in het Zweedse Luleå gepland, van 23 t/m 26 februari. Na terugkomst in Nederland zijn er nog twee wedstrijden. Op 12 maart wordt het seizoen in Leeuwarden afgesloten. 

Alles bij elkaar betekent dit dat de competitie uit een totaal van veertien KNSB-Cupwedstrijden en zes Grand Prix-wedstrijden bestaat, met daarnaast de Trachitol Trophy als losse vierdaagse wedstrijd en de NK’s op kunstijs en natuurijs. En dan is er natuurlijk nog de hoop op een NK op Nederlandse natuurijs. 

De driedaagse wedstrijdreeks die oorspronkelijk voor augustus gepland stond is wegens gebrek aan interesse afgelast. Bekijk hier de volledige wedstrijdkalender (PDF). De wedstrijden worden binnenkort ook toegevoegd aan de kalender op schaatsen.nl/kalender. 

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?