Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB-erelid Dirk van Zanten (85) overleden

Gepubliceerd donderdag 22 juli 2021

In het Gelderse Beek is op 85-jarige leeftijd Dirk (Dick) van Zanten, erelid van de KNSB, overleden. De oud-schaatser was van 1984 tot 1991 vice-voorzitter van de schaatsbond. In die tijd stond hij onder meer aan de wieg van de Stichting Start, die topschaatsers begeleidde bij hun studie en maatschappelijke loopbaan.

Zijn wieg stond in Lienden, 1936. Schaatsen werd zijn sport, waarin Dirk (ook vaak Dick genoemd) van Zanten het begin jaren 60 schopte tot de kernploeg onder leiding van Klaas Schenk, de vader van Ard. Het was de tijd waarin schaatsers, bij gebrek aan kunstijsbanen in Nederland, naar Noorwegen trokken om op natuurijs te trainen. Ook Van Zanten reisde, op de motorfiets, naar Hamar en Fagernes om zich daar klaar te stomen voor de schaatswinter.

Hij was een goed schaatser, maar niet goed genoeg. De concurrentie was groot, met mannen als Jeen van den Berg, Rudi Liebrechts, Wim de Graaff en Henk van der Grift, die in 1961 als eerste Nederlander wereldkampioen schaatsen werd. Van Zantens beste prestatie was een zesde plaats op het NK Allround van 1962.

Na zijn actieve schaatscarrière ging de Gelderlander werken als notaris in ’s-Heerenberg, maar de sport liet hem niet los. Na een drukke arbeidsdag en een vlot verorberde avondmaaltijd stak hij vele vrije uren in bestuurswerk voor het schaatsen. Van Zanten werd bestuurder van het Gewest Gelderland, trad in 1983 toe tot het landelijke bestuur van de KNSB en werd een jaar later vice-voorzitter, wat hij tot 1991 zou blijven.

Het waren bewogen jaren, waarin Aegon toetrad als eerste sponsor van de schaatsbond. Van Zanten nam zitting in de eerste Begeleidingscommissie Kernploegen (BCK), die meebesliste over welke rijders aan internationale wedstrijden mochten deelnemen. In die BCK vormde hij een hecht koppel met Ard Schenk, de olympisch kampioen die hij na tien jaar afwezigheid wist terug te halen naar de schaatssport.

“Schenk en Van Zanten waren geen hemelbestormers die de KNSB wilden hervormen naar hun ideaalbeeld”, schrijven de auteurs van ‘Ard Schenk, de biografie’ uit 2009. “Het enige wat ze nastreefden waren goede afspraken en een goede verstandhouding tussen schaatsers en bestuur.”

Van Zanten vond het niet meer dan logisch dat hij als oud-sportman zijn opgedane kennis en kunde aanwendde om iets voor het schaatsen terug te doen. Hij schiep er plezier in om de juiste randvoorwaarden te creëren die nieuwe generatie(s) schaatsers hielpen om zich optimaal op hun sport te kunnen richten. Hij bezocht vele wedstrijden en genoot ervan met Jong Oranje op pad te gaan.

Liefst bleef hij bij dit alles op de achtergrond, maar als schaatsbestuurder ontkom je niet altijd aan publiciteit. Wie nu zijn Wikipedia-pagina raadpleegt, wordt herinnerd aan het koffertje met de urinestalen van het dames-EK van 1985, dat op mysterieuze wijze verdween bij een dopinglab in Nijmegen. Van Zanten was de man die de onwel geworden bondsarts Rob Pluijmers met zijn auto ophaalde in Duitsland. Samen met directeur Jurjen Osinga ondernam hij vergeefs een speurtocht om de koffer boven water te krijgen.

Minder bekend is dat Van Zanten in 1984 de Stichting Start oprichtte, die topschaatsers maatschappelijk ging begeleiden. Ze kregen steun bij hun studie en werden ook geholpen om na hun afscheid als actief schaatser een maatschappelijk bestaan op te bouwen. Van Aegons sponsorgeld ging 10 procent naar deze stichting, die vele jaren heeft bestaan en waarvan sporters als Jan Ykema, Leo Visser en Gerard Kemkers direct profijt hebben gehad.

Toen de schaatssport professioneler werd, ging Start zich ook richten op het begeleiden van talenten. Die stichting is een van de ‘wapenfeiten’ waarop Van Zanten met trots kon terugkijken. De KNSB benoemde hem, als waardering voor het werk dat hij voor de schaatssport had verricht, in 1997 tot Erelid.

Dirk van Zanten was getrouwd met Lotte Oostendorp, ook een oud-schaatsster die in de jaren zestig deel uitmaakte van de kernploeg. Van Zanten overleed vrij plotseling, thuis in Beek. Hij laat twee dochters na, Juliette en Claudia, die met hun echtgenoten vier kleinkinderen kregen. Zijn uitvaart is komende vrijdag in besloten kring.

Meer nieuws

TeamNL Kunstschaatsen voor WK in Montréal

Een veilig sportklimaat: hoe ga je om met pesten?

Komend weekend ISU WK Shorttrack in Ahoy

‘Je moet ze afremmen, er zit geen luilak tussen’

TeamNL Shorttrack voor WK in Rotterdam bekend

Samenwerking KNSB en Sidijk krijgt structureel vervolg

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?