Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB en NOC*NSF creëren Topsport Trainingsgroep voor topschaatsers

Gepubliceerd dinsdag 17 april 2018

De KNSB richt, in samenwerking met NOC*NSF, een Topsport Trainingsgroep op. In deze TTG kunnen topschaatsers die nog geen sponsor hebben gevonden in een volwaardige topsportomgeving hun voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.

De Topsport Trainingsgroep krijgt een eigen coach en zal gebruik maken van faciliteiten van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Heerenveen. De rijders kunnen schaatsen op het (zomer)ijs van stadion Thialf, waar ze ook hun krachttraining kunnen doen. Het CTO biedt de schaatsers bovendien (para)medische begeleiding.

“Met deze Topsport Trainingsgroep bieden wij een vangnet voor schaatsers die nog geen team hebben gevonden”, zegt technisch directeur van de KNSB Arie Koops. “Het gaat echt om een tijdelijke voorziening.”

In de trainingsgroep is plaats voor acht tot twaalf topschaatsers. De criteria: schaatsers moeten een A- of HP-status van NOC*NSF hebben, of ze moeten recent een podiumplaats bij een World Cup-wedstrijd (senioren) hebben behaald. De KNSB zal begin mei gesprekken voeren met potentiële rijders, waarna de gezamenlijke trainingen snel kunnen beginnen.

De trainingsgroep zal maximaal een jaar bestaan, en wordt opgeheven zo gauw ze niet meer nodig is. Dat is het geval als schaatsers onderdak hebben gevonden bij een gesponsord topteam. “Wij hebben er ook het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken”, zegt Koops. “Wij geloven nog altijd in het huidige topsportmodel. Met de TTG ontstaat meteen een groep schaatsers die voor potentiële sponsors heel interessant kan zijn.”

Met 32 tot 36 schaatsers, verdeeld over vier topteams, was de onderlinge concurrentie de voorbije jaren groot. Die rivaliteit draagt ertoe bij, dat alle 20 rijders die Nederland naar de Olympische Spelen mag afvaardigen serieuze medaillekandidaten zijn. De langebaanschaatsers wonnen in PyeongChang weer 16 medailles. Maar ondanks dat succes zijn diverse topschaatsers nog wel op zoek naar een sponsor.

“Wij zijn dan ook blij dat de KNSB en NOC*NSF met deze Topsport Trainingsgroep komen”, zegt Freddy Wennemars, voorzitter van de Atletenvereniging KNSB.” Het is toch eigenlijk onvoorstelbaar dat zelfs olympisch kampioenen, zoals Ireen Wüst en Esmee Visser, nog zonder sponsor zitten? Schaatsen is een fantastische sport met mooie persoonlijkheden en goede kijkcijfers. Ik zou willen zeggen: Bedrijven, kom op, steun die schaatsers!”

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?