Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB eert Lindsay van Zundert als kunstrijdster van het jaar, talent Macey Mellema ontvangt aanmoedigingsprijs

Gepubliceerd dinsdag 12 juli 2022

Op het ijs van Sportiom in Den Bosch zijn de kunstrijdsters Macey Mellema en Lindsay van Zundert vandaag verrast met de KNSB-jaarprijzen van 2022. Lindsay kreeg als Kunstrijdster van het Jaar de Sjoukje Dijkstra Trophy, Macey ontving als Talent van het Jaar de Joan Haanappel Aanmoedigingsprijs.

De naamgeefsters van deze KNSB-jaarprijzen waren zelf aanwezig om de onderscheidingen uit te reiken. Hun Stichting Kunstrijden Nederland (SKN), waarbij Lindsay en Macey beiden zijn aangesloten, houdt deze week haar zomerkamp in Den Bosch. Daar werden de KNSB-jaarprijzen uitgereikt. 

Lindsay van Zundert (17) uit Etten-Leur was afgelopen februari als eerste Nederlandse kunstrijdster sinds 1976 actief op de Olympisch Spelen. In de Chinese hoofdstad Beijing zette de Brabantse twee puike optredens neer, samen goed voor een 18de plaats in de eindrangschikking. Bij de WK in Montpellier werd ze een maand later 17de

Mede dankzij Lindsays internationale prestaties groeit de belangstelling voor het kunstrijden. De prijs die zij ontving, de Sjoukje Dijkstra Trophy, is een bronzen beeld dat is vervaardigd door kunstenaar Gerrit van Emous, die voor alle disciplines nieuwe jaarprijzen heeft ontworpen. “Een hartstikke mooi beeld, ik ben er superblij mee”, reageerde Lindsay.

Voor Macey Mellema is deelname aan de Olympische Spelen nog ver weg, maar de 12-jarige Oostzaanse ontwikkelt zich snel. Ze is lid van de KSV Haarlem, waar ze traint bij Astrid Winkelman. Macey heeft al wel twee nationale titels op haar naam staan. Nadat ze in 2019 al Nederlands beste kunstrijdster was bij de pre-basic novices, werd ze afgelopen februari in Tilburg nationaal kampioene bij de advanced novices. 

Die titel en de wijze waarop ze zich ontwikkelt, maakten Macey Mellema Talent van het Jaar 2022. Die prijs bestaat uit een cheque van 500 euro, plus een mini-uitvoering van het door Van Emous vervaardigde bronzen beeld. “Ik had helemaal niks verwacht, dit was een echte verrassing”, zei Macey, die ‘heel blij’ was met dit steuntje in de rug op weg naar het bereiken van grote doelen. “Mijn droom is om net als Lindsay ooit aan WK’s en de Olympische Spelen mee te doen.” 

De KNSB heeft de talentenprijs vernoemd naar dat andere kunstrij-icoon: Joan Haanappel. Zij is vol lof over Mellema: “Een groot talent. Het was overduidelijk dat de aanmoedigingsprijs dit jaar naar Macey moest gaan.” Bij het winnen van de aanmoedigingsprijs ontvangt Macey ook van SKN nog 1000 euro.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?