Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB doet mee aan Europees project tegen seksuele intimidatie in de schaatssport

Gepubliceerd maandag 21 maart 2022

In het Zuid-Franse Montpellier wordt op 22 maart, aan de vooravond van de WK Kunstrijden, een conferentie gehouden over seksuele intimidatie in de schaatssport. Het is de eerste zichtbare activiteit van een internationaal project waaraan de KNSB deelneemt. Doel hiervan is om jonge Europese schaatsers te beschermen tegen seksuele intimidatie.

Een van de sprekers is de Franse kunstrijdster Sarah Abitbol. Zij stond twee jaar terug centraal als prominentste slachtoffer van een omvangrijk schandaal. Maar liefst 21 coaches werden verdacht van seksueel misbruik en geweld tegen hun pupillen. De zaak is nog onder de rechter, maar Parijs drong aan op een brede aanpak van deze problematiek.

De Franse schaatsbond FFSG pikte dit op, samen met de Internationale Schaatsunie ISU. Die vond de Hongaare schaatsbond MOKS én de KNSB bereid aan te sluiten bij het project, dat de naam SAYES kreeg: Safeguarding for Young European Skaters. In het Nederlands: het beschermen van jonge Europese schaatsers (tegen seksuele intimidatie).

“Nederland is een groot schaatsland en dus is het begrijpelijk dat de ISU bij ons aanklopte. Wij doen graag mee”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Dat doen we niet omdat er bij ons ook van alles mis is, integendeel. Maar wij lopen liever voor de muziek uit, dan dat we achteraf onze wonden moeten likken.”

Deelname aan het project sluit ook aan op inspanningen die de KNSB reeds doet om schaatsers en skaters een veilig sportklimaat te bieden. Denk aan een meldplicht voor seksuele intimidatie en misbruik, twee vertrouwenscontactpersonen, aandacht voor het onderwerp in de trainersopleidingen en samenwerking met het Centrum voor Veilige Sport Nederland.

“Met dit project willen we stevig inzetten op bewustwording bij sporters en coaches”, vertelt Corien Mostert, SAYES-projectleider van de KNSB. “We willen potentiële slachtoffers weerbaarder maken en ook mogelijke daders bewust maken van hun eigen gedrag.”

Het SAYES-project is op 1 maart officieel van start gegaan. Eerst zal worden onderzocht welke structuren al zijn opgezet om jonge atleten te beschermen tegen seksuele intimidatie. Dit moet leiden tot concrete activiteiten, campagnes om die bewustwording van atleten te vergroten, inclusief de jongste sporters (5-12 jaar). 

Preventie is het sleutelwoord, want voorkomen is beter dan genezen. Het project, waarvoor een Europese subsidie van 250.000 euro is verstrekt vanuit het programma Erasmus+, loopt tot 1 januari 2025. Projectleider Mostert: “Wij willen toe naar een continu proces van bewustwording. SAYES beschouwen we als aanjager voor dat proces.”

Zij schuift ook aan in Montpellier bij de conferentie die online nog te volgen is. Het is de bedoeling dat volgende winter, rond de ISU WK Afstanden in Thialf, een volgend symposium komt. Alle woorden moeten vooral leiden tot daden. Trouw: “We willen dit onderwerp goed laten landen bij onze sporters, die wij een plezierige sportomgeving willen bieden, waarin ze veilig kunnen schaatsen en skaten.”

Bij het SAYES-project zijn nog drie Franse partners betrokken. Dat zijn de Université Claude Bernard Lyon 1 en de organisaties Colosse aux pieds d’argile en Sport et Citoyennete.

De aankondiging van de conferentie in Montpellier

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?