Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

KNSB blijft blij en voorzichtig met natuurijs, schaatspret neemt toe

Gepubliceerd donderdag 15 december 2022

Nu de (nacht)vorst nog eventjes aanhoudt en er steeds meer geschaatst wordt op Nederlands natuurijs, blijft de KNSB onverminderd enthousiast én voorzichtig. Langzaam gaan steeds meer natuurijsbanen open en daar kan veilig worden geschaatst. De schaatsbond ontraadt nog altijd het schaatsen op bevroren open water.

“Het is geweldig om te zien dat weer steeds meer mensen genieten van schaatsen op natuurijs. Maar laat iedereen voorzichtig zijn, anders valt er juist weinig te genieten”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Wij zien ook de foto’s en filmpjes langskomen van schaatsen in de natuur. Dat is Nederland op zijn mooist. Prachtig om te zien, maar ook vol risico!”
 
Bij de schaatsbond zijn zo’n 450 ijsclubs aangesloten, daarnaast telt Nederland nog enkele honderden natuurijsbanen. Vrijwilligers zijn deze week druk in de weer om de ijsbaan open te krijgen. Dat gaat het snelst bij de zogeheten combibanen, waar een ijsvloer wordt neergelegd op een (verharde) skeelerbaan. Op landijsbanen, de ondergespoten weilanden, is meer tijd nodig voor een ijsvloer die stevig genoeg is. 
 
Het aantal natuurijsbanen waarop nu reeds geschaatst wordt is nog beperkt. De verwachting is dat vandaag, morgen en in het weekeinde op meer ijsbanen open zullen gaan. Hoeveel? Dat hangt van vele factoren af, waarvan de temperatuur de voornaamste is. Vuistregel is dat de som van de nachtvorsten eerst -35 graden moet zijn, voordat het ijs dik genoeg is, dus bijvoorbeeld na vijf nachten van zeven graden vorst.
 
“Wij verwachten nog volop schaatsplezier, wat bijzonder is, zeker zo vroeg in het seizoen. Daar zijn wij als KNSB heel blij mee. De eerste marathon in Burgum gisteravond was ouderwets mooi”, zegt Trouw. “Maar zoals gezegd: laten we er samen ook voor zorgen dat het echt genieten blijft. Dus kijk of een ijsbaan bij jou in de buurt geopend is en ga daar dan lekker schaatsen. Wie zich echt niet kan inhouden en toch de natuur opzoekt, raden we aan om toch echt het gezonde verstand te gebruiken.”
 
Op schaatsen.nl/natuurijs staat een overzicht van alle ijsbanen in Nederland. Voor actuele informatie kun je doorklikken naar de websites van de afzonderlijke ijsclubs.

Foto: Vincent Jannink

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?