KNSB bewijst mediawaarde sponsoring met monitoring en analyses Clipit 

Woensdag 06 juli 2022

De KNSB is een partnerschap aangegaan met Clipit, specialist in mediamonitoring, analyses en insights. De bond brengt hiermee voor zijn sponsors exact in kaart hoe vaak zij via het schaatsen in de media verschijnen en welke PR-waarde deze publicaties vertegenwoordigen.

“Met deze media-inzichten tonen wij onze sponsors nog nauwkeuriger hoe groot de commerciële kracht van de schaatssport is”, zegt Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB. “Meten is weten, dat beseffen we in de sportwereld als geen ander. Marktonderzoeken lieten al zien dat er in Nederland geen sport is waarin je sponsorgeld zo veel mediawaarde oplevert als in het schaatsen. Door ook mediapublicaties te monitoren krijgen de betrokken partijen een completer beeld van het rendement van hun sponsoractiviteiten.”

In het afgelopen schaatsseizoen, tussen 1 oktober 2021 en 1 april 2022, liet de KNSB in een pilot alle publicaties van onder andere hoofdsponsor Daikin in relatie tot de schaatssport analyseren door Clipit. In deze periode zijn zo’n 1.000 artikelen over Daikin en schaatsen gepubliceerd, waren er 9.000 naamsvermeldingen en, mede dankzij de NOS-publicaties, meer dan 50 miljoen potentiële impressies. De publicaties geven een helder inzicht in zowel de PR-waarde, als het sentiment en de waarde voor het merk Daikin. Clipit gaat de totale impact van de publicaties nu verder onderbouwen via haar bewezen solide berekeningsmethodiek van advertentiewaarde maal impactscore, in combinatie met diepgaande media insights analyses.

“Dankzij deze cijfers weten we nu nog beter wat de impact is van onze schaatssponsoring”, bevestigt Edwin Hoogerwerf, managing director van Daikin Nederland. “De grootste pieken zien we bij activaties rond internationale topevenementen als de WK en Olympische Spelen, en met name bij de naamgevende evenementen, de Daikin NK’s Afstanden, Allround & Sprint en Shorttrack. We hebben nu een helder beeld van welke inspanningen het grootste effect hebben.”

Stijn Stortelder, manager Analyses & Insights van Clipit: “We zijn trots om samen te werken met de KNSB, vooral ook omdat de schaatsbond beseft wat de meerwaarde van mediadata is. Door de toevoeging van duiding en context door onze insights specialisten kijken we zowel kwantitatief als kwalitatief naar de data. Hiermee krijgen de KNSB en Daikin concrete inzichten die zij kunnen benutten bij de verdere ontwikkeling van hun sponsorbeleid.”  

Over Clipit

Clipit is specialist in mediamonitoring, analyse & insights. Sinds 2001 brengt ze voor haar opdrachtgevers de media-aandacht in kaart en maakt ze inzichtelijk wat dit betekent voor hun marketing- en communicatiestrategie. Met een verfijnde inhouse technologie biedt Clipit het meest complete overzicht van mediavermeldingen in online- en social media, print en radio & TV. Deze geven eenvoudig inzicht in volumes, sentiment, bereik, branding en PR-waarde.