KNSB besluit geen inlineskaters af te vaardigen naar World Games

Dinsdag 24 mei 2022
Na rijp beraad heeft de KNSB besloten geen inlineskaters af te vaardigen naar de World Games 2022, die van 7 t/m 17 juli plaatsvinden in de Amerikaanse stad Birmingham. TeamNL had met vier rijders (twee vrouwen en twee mannen) mogen deelnemen aan dit evenement, dat wordt beschouwd als ‘de Spelen voor niet-olympische sporten’.
Foto : Glenn Wassenbergh

Aan deze World Games, die een nieuwe opzet hebben gekregen, mogen maximaal 64 inlineskaters deelnemen, afkomstig uit 16 landen. Op elke afstand mag slechts één rijder (senior) per land meedoen. Startbewijzen zijn verdiend bij het laatste WK, dat eind vorig jaar werd verreden in Colombia.

“In de nieuwe opzet kunnen de World Games een mooi toernooi zijn. Maar wat een belangrijke rol speelt in onze beslissing is dat we niet of nauwelijks weten waar we aan toe zijn”, zegt Marcel Scheperkamp, disciplinemanager inlineskaten van de KNSB. “Hoe de piste er in Birmingham uit gaat zien hebben we slechts van horen zeggen. Het wordt ‘waarschijnlijk’ een vlakke 200-meterbaan met ‘misschien’ een coating. En we weten, anderhalve maand voor aanvang van het toernooi, nog helemaal niet wat het wegparkoers wordt. Dus hoe moet je je rijders voorbereiden?”

Marcel Scheperkamp | Foto : Neeke Smit

Afgelopen week heeft de KNSB het besluit gedeeld met de rijders die de Nederlandse startbewijzen in de wacht hadden gesleept. “Zij hebben begrip voor de beslissing”, aldus Scheperkamp. Die atleten zijn Rémon Kwant, Ruurd Dijkstra en Lianne van Loon. De tweede vrouw die zich had geplaatst was Moniek Klijnstra, maar zij is intussen gestopt.

In de route naar het EK 2022 wordt de wedstrijd in het Italiaanse L’Aquila (1 t/m 3 juli) extra belangrijk. Daar is een sterk deelnemersveld, met onder anderen de Fransen, Italianen, Belgen en Polen. De EK-selectie wordt uiterlijk 18 juli bekendgemaakt. Het EK wordt op in hetzelfde L’Aquila verreden, van 4 t/m 11 september. “Dat is althans het laatste wat we hebben vernomen, maar ook dit weten we nog niet zeker”, meldt Scheperkamp.

De WK inlineskaten vinden dit jaar plaats in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, vermoedelijk van 23 t/m 30 oktober. Daaraan zal TeamNL wel deelnemen, de selectie hiervoor wordt kort na het EK bekendgemaakt.