Klusploeg houdt 100-jarige Needse IJsclub jong: ‘Er is altijd wel iets te doen’
Auteur: Sjors Leek
Auteur: Sjors Leek
Een keer in de maand op woensdag bruist de Needse IJsclub, ongeacht de tijd van het jaar, het weer, of andere omstandigheden. Een groep van een man of vijftien komt dan bij elkaar om allerhande taken te verrichten aan de ijsbaan en kantine. Zo is ook na 100 jaar IJsbaan de Koeweide altijd klaar voor een stevige vorstperiode.
Joop Pasman is al bijna twintig jaar bestuurslid van de jubilerende vereniging, waarvan vijftien als voorzitter. Hij is dankbaar voor de inzet van de klussers. “Zij zijn altijd heel betrokken geweest bij de vereniging en stellen zich ook nu ze met pensioen zijn elke keer weer beschikbaar om al die taken uit te voeren.” Vervelen doen ze zich niet. Dakgoten repareren, de fietsenstalling bestraten, de opstap naar de baan verbeteren... “Er is altijd wel iets te doen.”
“Op het moment dat er ijs is, moet alles op stel en sprong klaar zijn”, vertelt Pasman. “De spullen die nodig zijn, staan er dankzij hen allemaal pico bello bij. Zodra er een ijslaag ligt van 7 cm kunnen we gelijk van start.” Mede dankzij de inzet van de mannen, allemaal al op leeftijd, hebben de bijna 1800 leden van de Gelderse vereniging afgelopen winter nog kunnen schaatsen op hun baan.
Jubileumboek
Van de vroege geschiedenis van de vereniging is helaas weinig meer bekend. Een brand eind jaren 30 legde het volledige archief in de as. Nadien is er gelukkig een rijk archief opgebouwd, op basis waarvan oud-penningmeester Ben van Dijk afgelopen jaar een mooi jubileumboek heeft weten samen te stellen.
Uiteraard is daarin ook aandacht voor enkele bekende oud-leden, zoals Jan Maarten Heideman. De in 2016 gestopte marathonschaatser is bij de Needse IJsclub begonnen, later doorgestroomd naar de selectiegroepen en is een van de succesvolste marathonschaatsers aller tijden. Ook Annie Borckink, in 1980 olympisch kampioen op de 1500 meter, was ooit lid van de club, net als oud-wielrenster Loes Gunnewijk.
In het boek komt ook het ingenieuze systeem aan bod waarmee de ijsbaan zonder pomp of andere kunsten onder water kan worden gezet. “De techneuten hebben daar een heel mooi systeem voor ontworpen. We maken namelijk gebruik van een vrijevalsysteem”, legt Pasman uit. “Het gaat bij ons allemaal via natuurlijk verval. We hoeven alleen maar de klep open te zetten en het water stroomt erin. Via een waterleiding, de beek, loopt de baan weer leeg.”
Samenwerking
De Needse IJsclub is met recht trots op haar 400-meterbaan, gelegen in het buitengebied van het dorp. In een ver verleden werden bij aanhoudende vorstperiodes ook wedstrijden georganiseerd, al heeft Pasman die in zijn tijd niet meegemaakt. “We zitten op een schitterende plek, haast natuurgebied, waar het prachtig schaatsen is”, aldus de voorzitter. “In al die honderd jaar zijn we altijd op dezelfde plek gebleven. Dat is erg fijn, want ijsbaanterreinen zijn vaak geijkte locaties voor woningbouw. We zijn bereikbaar via een route die in de winter autovrij wordt gemaakt, zodat fietsverkeer rechtstreeks van het dorp naar de baan kan rijden.”
De snelle fietsverbinding is mogelijk door de warme contacten met de gemeente Berkelland. De samenwerking vertaalt zich ook naar het kunstijs in Enschede, waar de Needse IJsclub in samenwerking met Sportfederatie Berkelland voor de lokale basisschooljeugd elk jaar clinics verzorgt. Hoewel de ijsclub doorgaans geen activiteiten aanbiedt op de Overijsselse ijsbaan, staan er ieder jaar diverse trainers en begeleiders klaar om alle kinderen de fijne kneepjes van de schaatstechniek bij te brengen. Als er natuurijs komt, is de Needse jeugd er klaar voor.