Kennis opdoen en netwerken bij het Schaatstrainerscongres

Woensdag 08 juni 2022

Na twee jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie keert het Schaatstrainerscongres dit jaar weer terug. Op zaterdag 18 juni komen trainers en coaches uit heel Nederland samen op sportcentrum Papendal in Arnhem. Zo ook Jacolien Vogelzang, die al jaren naar het congres gaat en dit jaar samen met haar dochter komt.

Foto: Wikimedia (CC 4.0) Crea2017

Voor de tiende editie van het Schaatstrainerscongres hebben de organisatoren KNSB en NSTV besloten van locatie te veranderen. De trainers reizen nu af naar Papendal in plaats van Garderen. Willem-Jan Molleman, bestuurslid van de NSTV, legt uit hoe deze keuze tot stand is gekomen. “We hebben de tijd gehad om met een frisse blik naar het congres te kijken. Sommige punten hebben we iets anders ingevuld, zoals de locatie. Papendal is het hart van de Nederlandse topsport. Dat werkt heel inspirerend. We denken met deze locatie nog meer beleving aan het congres toe te voegen.”

De NSTV en de KNSB werken al jaren in goede harmonie samen aan het Schaatstrainerscongres. Voor de invulling van het programma kozen de organisaties bewust voor een brede opzet. “Er is dit jaar voor ieder wat wils. Er zijn workshops over shorttrack, inlineskaten, kunstrijden én langebaanschaatsen. Bovendien is er een afwisseling tussen workshops die meer over techniek gaan en sessies waarin pedagogiek en levensstijl aan bod komen. Dit komt bijvoorbeeld goed tot uiting bij de interactieve workshop van Avalon Aardom. Zij besteedt aandacht aan de techniek én pedagogiek bij shorttrack. Zo kan iedere trainer interessante kennis opdoen”, zegt Marieke Jonker, coördinator van de opleidingen bij de KNSB.

Netwerken

Jacolien Vogelzang, trainster bij Schaatsvereniging Rotterdam, is blij met het diverse aanbod van workshops. “Het evenement is altijd een mooie combinatie van nieuwe kennis opdoen en bijpraten en ervaringen uitwisselen met andere trainers. Door de vele workshops kun je voor jezelf de ideale combinatie maken. Het is ook leuk dat bij elke editie interessante sprekers worden uitgenodigd, zoals Johan de Wit en Erben Wennemars dit jaar. Dat geeft een speciaal tintje aan het congres”, zegt Vogelzang.

Naast het vergaren van nieuwe kennis staat het Schaatstrainerscongres ook in het teken van netwerken en bijpraten met elkaar. Jonker: “Trainers geven aan dat het congres een ideale gelegenheid is om collega’s weer te zien en te spreken. Daarom is er ruimte gecreëerd in het programma om te netwerken. Zowel aan het begin van de dag, tijdens de lunch en na afloop. Zo kan er op een informele manier kennis worden uitgewisseld.”

Voor Vogelzang wordt dit congres net iets specialer dan de vorige edities waar ze aanwezig was. Voor het eerst komt haar dochter Eva namelijk ook mee, die trainster is van de opleidingsploeg van het gewest Zuid-Holland. “We praten thuis weleens over de trainingen. De ene keer gaat het over de technische aspecten van het inlineskaten en schaatsen, een andere keer over de omgang met mensen en hoe je bepaalde zaken het beste kunt aanpakken. Het is handig om daar over te kunnen sparren. Bij het congres kun je dat met nog veel meer mensen doen. En de laatste jaren waren er ook steeds meer jongeren bij het Schaatstrainerscongres. Dat is een mooie ontwikkeling.”

Met een lach weggaan

Het congres biedt trainers ook de mogelijkheid om in contact te komen met de NSTV en de KNSB, dé instanties op het gebied van opleidingen en bijscholingen. Volgens Molleman is het Schaatstrainerscongres een evenement dat je eigenlijk niet mag missen. “We hopen dat mensen na afloop met een lach weggaan en iets meenemen wat ze kunnen gebruiken in hun eigen trainingen. Het congres is dé dag voor de schaatstrainer op dé topsportlocatie van Nederland. Dat moet je als trainer bij zijn!”

Wil jij ook aanwezig zijn bij het Schaatstrainerscongres? Je kunt nog tot en met 14 juni inschrijven. Benieuwd naar de workshops? Bekijk dan dit overzicht.