Karen Venhuizen stopt als disciplinemanager kunstrijden KNSB

Woensdag 23 maart 2022

Karen Venhuizen (37) stopt als disciplinemanager kunstrijden van de KNSB, een functie die ze sinds 1 januari 2013 heeft vervuld. “Ik heb het bijna tien jaar gedaan, een mooie periode, nu is het tijd voor anderen om onze ambities vorm te geven en het schip op koers te houden”, aldus Venhuizen. 

De voormalig kunstrijdster, negenvoudig Nederlands kampioen, kwam eind 2012  bij de KNSB in dienst. Kort daarna werd ze disciplinemanager en in die rol gaf ze uitvoering aan het rapport Topsport Kunstrijden, een tienjarenplan dat onder meer tot doel had om in 2022 weer een Nederlandse kunstrijdster op de Olympische Spelen te hebben.

“Heel jammer dat Karen ons nu verlaat, maar we respecteren haar beslissing”, reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “We danken Karen voor haar inzet in de afgelopen jaren. Als dicisplinemanager is zij erin geslaagd het kunstrijden in Nederland weer in de lift te krijgen. Ook na haar vertrek zullen wij voortvarend verder bouwen aan een duurzaam succes van het kunstrijden in Nederland.”

Met de deelname van Lindsay van Zundert aan Beijing 2022, die daar een 18de plaats behaalde, werd het in 2012 gestelde doel bereikt. “Dat was natuurlijk fantastisch. Maar er zijn de afgelopen tien jaar ook veel andere ontwikkelingen geweest die het niveau van het kunstrijden in Nederland hebben verhoogd en daar ben ik trots op”, zegt Venhuizen. “Het kunstrijden is inmiddels als volwaardige discipline ingebed binnen de organisatie van de KNSB en dat is een belangrijke voorwaarde om de professionalisering die we hebben ingezet verder door te trekken. De volgende stap daarin is de start van het Nationaal Trainingscentrum Kunstrijden.”

De KNSB is druk bezig met het opzetten van dat NTK in Heerenveen. Als bondscoach is daarvoor olympisch kampioene Aljona Savchenko aangetrokken. In nauwe samenspraak met Savchenko krijgt het NTK verder invulling. Om vertraging dit proces te voorkomen, gaat de KNSB snel op zoek naar een opvolger van Venhuizen als disciplinemanager. Wanneer zij precies stopt ligt nog niet vast. “Ik zal mijn werk in elk geval zorgvuldig afronden.”