ISU-president Jan Dijkema opgevolgd door Kim Jae-youl, Albert Hazelhoff lid Council, Hanjo Heideman lid TC, Reinier Oostheim herbenoemd

Vrijdag 10 juni 2022

De Zuid-Koreaan Kim Jae-youl is vandaag tijdens het ISU Congres in Phuket (Thailand) verkozen tot president van de International Skating Union. Hiermee is hij de opvolger van onze landgenoot Jan Dijkema. De Nederlander Albert Hazelhoff is benoemd tot lid van de ISU-Council en Hanjo Heideman wordt lid van de Technische Commissie Speed Skating. Reinier Oostheim is herbenoemd als lid van de Technische Commissie Shorttrack.

De 53-jarige Kim versloeg de andere drie kandidaten met 77 van de 119 stemmen. De 77-jarige Jan Dijkema had al aangekondigd dat hij zou stoppen als voorzitter. Kim is de eerste ISU-president van buiten Europa. Hij was sinds 2016 een van de tien leden van de ISU-raad, het uitvoerende orgaan van de federatie. Herman de Haan, directeur bestuurder van de KNSB: “We zijn erg tevreden met de uitslag. Op basis van de gesprekken die wij met Kim Jae-youl in aanloop naar en tijdens het congres, hebben gehad, hebben wij er het volste vertrouwen in dat hij de ISU op moderne wijze de snel veranderende toekomst in zal leiden.”

Met Albert Hazelhoff houdt Nederland zitting in het bestuur van de ISU. De jurist Hazelhoff is al ruim 25 jaar actief als bestuurder binnen de schaatssport. Van 2006 tot 2014 was hij vice-voorzitter van de KNSB en sinds 2016 maakt hij deel uit van de Disciplinaire Commissie van de ISU. Herman de Haan is verheugd over zijn uitverkiezing: “Albert is een ervaren bestuurder, die zowel in de schaatssport als in zijn maatschappelijke loopbaan een schat aan kennis en ervaring heeft opgebouwd. Wij zijn ervan overtuigd dat hij die expertise zal aanwenden om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van de mondiale schaatssport.”

Hanjo Heideman was meer dan 20 jaar scheidsrechter in het schaatsen. Herman de Haan over zijn benoeming in de Technische Commissie: “Deze ISU-commissie bereidt strategische besluiten voor de schaatssport voor en neemt hierover belangrijke beslissingen. Hanjo is een gewaardeerd voormalig internationaal scheidsrechter met enorm veel ervaring, kennis en vooral ook draagvlak bij de landen die zijn aangesloten bij de ISU.”

De herbenoeming van Reinier Oostheim in de Technische Commissie Shorttrack is wel héél bijzonder te noemen. Hij is al sinds 1984 onafgebroken lid van deze ISU-commissie. Reinier heeft inmiddels 45 jaar ervaring als Shorttrack-scheidsrechter.

Jildou Gemser is coördinator/voorzitter van de Development Commissie van de ISU geworden. Ze vertegenwoordigt Nederland al 12 jaar binnen de ISU.

Met Albert, Hanjo, Reinier, Jildou en oud-schaatser Douwe de Vries, lid van de Atletencommissie bij de ISU, is Nederland met diverse posities sterk vertegenwoordigd bij de International Skating Union.