ISU erkent KNSB Center of Excellence langebaan en shorttrack in Heerenveen

Vrijdag 22 april 2022

De internationale schaatsunie ISU heeft het KNSB Trainingscentrum Heerenveen voor vier jaar erkend als Center of Excellence in Speedskating. Deze erkenning, die loopt tot medio 2026, geldt zowel voor langebaan als shorttrack.

De ISU heeft wereldwijd elf Centers of Excellence aangewezen, waarvan vijf op het gebied van langebaan en shorttrack. Naast Heerenveen zijn dat Calgary (Can), Salt Lake City (VS), Beijing (China) en Font-Romeu (Fra, alleen shorttrack). Via deze centra wil de ISU de ontwikkeling van de schaatssport een extra impuls geven.

“Hier word ik heel blij van. Als groot schaatsland op het gebied van langebaan en shorttrack pakken wij zo onze verantwoordelijkheid en helpen we kleinere landen bij de ontwikkeling van de schaatssport”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Hiervoor zijn ook gelden beschikbaar vanuit de ISU, die we zorgvuldig zullen inzetten.”

De afgelopen jaren gold Thialf reeds als Center of Excellence. De Wit: “De ISU heeft er nu voor gekozen om ons de regie te geven in dit traject. Wij hebben als KNSB de sporttechnische kennis in huis en krijgen dus de regie over het hele programma, dat ook past binnen de structuur van het (top)schaatsen in Nederland.”

De schaatsbond zal nauw samenwerken met de Stichting Topschaatsen Fryslân (STF), Topsport NOORD en Thialf. Gesprekken over die samenwerking zijn in een vergevorderd stadium. “Wij zijn trots dat we vanuit het gewest Fryslân kunnen participeren in het Center of Excellence. Het betekent meteen een waardevolle aanvulling op het aanbod dat we al hebben om de eigen talenten nog beter op te leiden naar de top van de schaatssport”, zegt Jan Bakker namens de Stichting Topschaatsen Fryslân.

Evert Jorritsma, directeur van Topsport NOORD: “Dit is erg goed nieuws vanuit verschillende perspectieven. In de afgelopen jaren hebben we samen met de KNSB en Thialf gebouwd aan een sterke topsportinfrastructuur in Heerenveen. Met deze erkenning van de ISU en de toevoeging van de STF kunnen we de komende vier jaar verder bouwen aan het mondialer maken van de sport, de doorontwikkeling van jong talent en de topsportinfrastructuur.”

Wordt Heerenveen voor langebaan de enige locatie van het KNSB Center of Excellence, voor shorttrack kan daar een vestiging bijkomen. In Amsterdam krijgt de Jaap Edenbaan een nieuwe schaatshal. “Het is goed mogelijk dat we daar een extra trainingslocatie van het Center of Excellence van maken, want shorttrack trekt vooral jonge mensen uit stedelijke gebieden aan en dan is Amsterdam een logische plek”, aldus De Wit.

De ISU kreeg zestien aanvragen voor Centers of Excellence, waarvan er dus elf zijn gehonoreerd. Die namen zijn/worden vandaag (vrijdag) bekendgemaakt. Naast de reeds genoemde locaties zijn ook nog zes CoE’s voor kunstrijden aangewezen: Detroit (VS), Oberstdorf (Dui), Beijing (China), Bergamo (Ita), Bangkok (Thailand) en Champéry (Zwi). 

Voor de ISU moet elk Center of Excellence aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Dat geldt niet alleen voor de fysieke faciliteiten, maar ook de aanwezigheid van gekwalificeerde trainers/coaches, onderzoek en innovatie. Het doel van de CoE’s is om kennis, ervaring en faciliteiten met elkaar te delen, zodat de schaatssport zich wereldwijd blijft ontwikkelen. De Wit: “Het voelt goed dat wij daaraan onze bijdrage mogen, kunnen en zullen leveren.”

Meer informatie, programma en inschrijving