Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inlineskaters Swings en Groenewoud winnen Open NK Hallum/Bartlehiem

Gepubliceerd maandag 22 augustus 2022

Bart Swings heeft in het Friese Hallum het Open Nederlandse Kampioenschap Inlineskaten over 100 kilometer op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen ging de overwinning, en het bijbehorende rood-wit-blauwe tricot, naar thuisrijdster Marijke Groenewoud.

Vanwege de coronapandemie was het ONK Hallum, ofwel de Bartlehiem Skeelertocht, sinds 2019 niet meer verreden. De twee dozijn mannen die vandaag voor de 33ste editie aan de start verschenen, maakten er een mooie wedstrijd van. Na 88 kilometer koers, bij het ingaan van de tien plaatselijke rondjes, was duidelijk dat een kopgroep van drie mocht strijden om de titel.
 
Dat trio bestond uit outsider Harm Visser, topfavoriet Bart Swings en titelverdediger Crispijn Ariëns. Visser moest voortijdig lossen, maar zou later als strijdlustigste rijder wel de Willem Poelstra Trofee ontvangen. Swings en Ariëns maakten zich op voor de eindsprint, die zoals te verwachten viel een prooi was voor de veelvraat uit België. Swings schreef Hallum ook in 2015 al op zijn naam, Ariëns won het ONK drie keer eerder. 
 
Bij de vrouwen verschenen negen rijdsters aan de start voor hun wedstrijd over 66 kilometer. Ondanks dat kleine deelnemersveld ontspon zich ook hier een leuke wedstrijd, waarin topfavoriet Marijke Groenewoud en haar grootste rivale Beau Wagemaker samen wisten te ontsnappen. Zoals van haar werd verwacht won Hallumse Groenewoud de eindsprint. Zij volgde als kampioene de intussen gestopte Manon Kamminga op. Achter Wagemaker, die het zilver won, vocht Demi Huiden zich uiteindelijk nog fraai terug naar de derde plaats.
 
Bij de masters ging de overwinning naar Pieter-Jorn Gemser, voor nummer twee Robert Wierts en Otto van de Pol, die het podium completeerde.  

Meer informatie over het ONK Inlineskaten, inclusief alle uitslagen, vind je op schaatsen.nl.

Bart Swings en Marijke Groenewoud winnaars Open Nederlands Kampioenschap 2022 | Foto: Neeke Smit

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?