Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inlinekalender bekend, NK’s naar Achterveld en Rijssen

Gepubliceerd maandag 7 februari 2022
Het weer buiten mag er nog niet echt naar staan, het inlineseizoen is dichterbij dan je denkt. Over iets meer dan twee maanden vindt de eerste competitiewedstrijd plaats in Purmerend. Het Daikin NK Weg is dit jaar in Achterveld, het Daikin NK Baan in Rijssen.
Foto: Neeke Smit

Het seizoen begint dus zoals gezegd op zaterdag 16 april in Purmerend. Voor de echte inlineskaters zijn er dan al twee Europa Cups geweest. De twee weken daarvoor staan wedstrijden in Gijon en Lagos op het programma. In Purmerend wordt vervolgens de landelijke competitie afgetrapt. Er staan in totaal zeven baanwedstrijden voor de oudste categorieën gepland. De locatie van de tweede wedstrijd is nog niet bekend, verder staan Zuilichem, Haulerwijk, Wolvega, Rotterdam en Almere op het programma.

De huidige planning betekent dat vooralsnog geen enkele wedstrijd op een coatingbaan gereden. Na de herasfaltering van de piste in Heerde beschikken enkel Heerenveen en Wervershoof nog over een speciale coatinglaag, die voor het houden van internationale toernooien tegenwoordig verplicht is. Rijders die zich op die ondergrond willen testen, zullen moeten uitwijken naar de Europa Cups in bijvoorbeeld Geisingen of een deel van het Radboud Internationaal Toernooi rijden in juli.

Veel marathons
De marathonrijders kunnen hun vingers in ieder geval aflikken bij de vooruitzichten voor 2022. Ook al staan nog niet alle locaties vast, met negen cupwedstrijden, een vierdaagse en de marathon in Hallum is een forse kalender gepland. De eerste van het seizoen is de klassieker in Steenwijk op 3 mei. Vervolgens staan Oldebroek, Amersfoort en Nijelamer op het menu. De finale vindt op 6 augustus in Otterlo plaats. De vierdaagse staat van 15 tot en met 18 mei op het programma.

NK’s en titeltoernooien
De NK’s en ook de internationale toernooien zijn laat in het seizoen voorzien. Het eerste nationale kampioenschap is het Daikin NK Weg en Marathon op 24 en 25 juni. Achterveld is het toneel van de titelstrijd, waarbij ook bij het 25-jarig jubileum van schaats- en skeelerzaak Mijnten zal worden stilgestaan. Na afloop van het Daikin NK Baan op 15 en 16 juli in Rijssen zal ook de EK-selectie bekend zijn.

De strijd om de Europese titels zal naar verwachting begin september in Italië worden gehouden. Een officieel bericht is er immers nog niet. Toch gaat men bij de KNSB ervan uit dat het toernooi daadwerkelijk in het Zuid-Europese land zal plaatsvinden. De laatste keer dat het EK in Italië plaatsvond was 2010. In San Benedetto del Tronto pakte de Nederlandse ploeg met Ronald Mulder het goud op de 500 meter. Ingmar Berga werd Europees kampioen op de marathon. Eind oktober vinden vervolgens de World Roller Games plaats in Argentinië.

De volledige kalender (pdf) vind je hier.

Meer nieuws

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

KNSB en TIG Sports verlengen samenwerking in Shorttrack tot 2028

Aftrap campagne basiseisen sociale veiligheid

TeamNL langebaanschaatsen voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

TeamNL Shorttrack voor ISU World Cup 3 en 4 bekend

Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?