Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Inline-skaters nemen deel aan de Special Olympics

Gepubliceerd donderdag 14 maart 2019
Van 14 t/m 21 maart 2019 strijden 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Team NL doet met 64 sporters mee op dit wereldpodium, waar vele levens zullen veranderen en de sporters boven zichzelf uit zullen stijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games
’s werelds grootste sportevenement in 2019. De 64 sporters van Team NL zijn actief in 13 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Op het onderdeel inline-skaten doen vier Nederlanders mee: Sophie Oud, René van Diepen, Jarno Brunink en Marit Kaats.

Sophie Oud, 24 jaar

Sophie Oud woont in Zwaagdijk en is lid van Radboud Inline Skating. Ze heeft zich op de schaats voorbereid op de World Games en doet daarnaast nog 1 keer in de week aan krachttraining.  Naast haar werk is inline-skaten enorm belangrijk. Je bent onder de mensen en leert ook andere mensen kennen. Bij de Nationale Kampioenschappen van vorig jaar was Sophie nog de snelste op de 100 en 300 meter. Haar doel is om snelle tijden te rijden en hoopt daarmee een medaille te veroveren.

Rene van Diepen, 26 jaar

René won vorig jaar bij de Nationale Kampioenschappen de 1000 meter en behaalde brons op de 500 meter. Hij woont in Hoogwoud en is al sinds zijn 10de lid van Radboud Inline Skating. In combinatie met schaatsen en voetbal vindt hij inline-skaten een enorm mooie sport. Rene is vol bravoure en gaat voor een medaille.

Marit Kaats, 27 jaar

Marit sport bij SVU (Schaatsvereniging Utrecht) en deed al eens mee aan de winterversie van de Special Olympics, in Zuid-Korea. Daar kwam ze uit op het shorttrack en heeft een aantal medailles gewonnen.  Zilver op de 777 meter, brons op de 500 meter en vierde op de 333 meter. Dat laatste is normaal voor een sporter de meest vervelende uitslag, maar Marit maalt er niet om. ,,Ik kreeg toen een vaantje. Ik ben blij met wat ik presteer, maar het gaat om plezier maken.’’ Ze hoopt in Abu Dhabi ook met een medaille naar huis te gaan. Als ik er een win ben ik tevreden. Maar een vaantje is ook prima hoor.’’

Jarno Brunink, 26 jaar

Jarno is op 15-jarige leeftijd begonnen met schaatsen bij de Hengelose ijsclub en werd al eens vierde bij de World Winter Games in Zuid-Korea. Jarno houdt van uitdagingen en zoekt nieuwe avonturen op. Zo geeft hij schaatstraining aan de jeugd en was in 2017 assistent scheidsrechter tijdens de Special Olympics World Winter Games in Oostenrijk. Jarno heeft inmiddels al behoorlijk wat wedstrijdervaring maar op internationaal niveau komt hij pas écht tot zijn recht. In Nederland is hij de concurrentie al ver voor. Deelname aan deze World Summer Games is voor Jarno dus dé kans om zich te meten aan de grote skeelerkanonnen van over de hele wereld.

Programma
Vrijdag 15 maart 100m
Sophie Oud

Vrijdag 15 maart 1000m
Jarno Brunink
Marit Kaats
Rene van Diepen

Zaterdag 16 maart 500m
Marit Kaats
Jarno Brunink
Rene van Diepen

Zondag 17 maart 300m
Sophie Oud
Deelname aan de World Games was voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie ooit. Door middel van de World Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau.

Tijdens de World Games in Abu Dhabi zal het Media Team NL dagelijks verslag uitbrengen van de avonturen en prestaties van Team NL. Volg Special Olympics Team NL via de blog #AbuDhabi2019 of op de social media kanalen Facebook en Twitter. 

40.000 toeschouwers en miljoenen kijkers
De sporters hebben eerst een “Host -Town”- programma in Dubai, waar zij kunnen acclimatiseren en de Arabische cultuur beter leren kennen. Op 14 maart gaan de Special Olympics World Games in Abu Dhabi – na een spectaculaire openingsceremonie – officieel van start. Daar presenteren Team NL en de andere 7500 sporters zich in een atletenparade. Ook wordt de Flame of Hope aangestoken en de eed ‘’Let me win. But if I cannot win, let me brave in the attempt’’ afgelegd. Dit gebeurt onder het toeziend oog van 40.000 toeschouwers en miljoenen kijkers die de opening live via ESPN volgen.

Special Olympics
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Dit gaat niet zonder de hulp van partners als Rabobank Foundation, Fonds Gehandicaptensport & VriendenLoterij en Eventpartners Coca Cola Nederland, Stamhuis & Kerry Group.

Foto: Rachelle Fotografie

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?