Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

In memoriam: Lara van Ruijven (1992-2020)

Gepubliceerd zaterdag 11 juli 2020

Lara van Ruijven was misschien te lief en sociaal om aan het stereotype van de ware topsporter te voldoen. Ze bewees dat ook introverte, bescheiden atleten de absolute top kunnen bereiken. In 2019 werd ze als eerste Nederlandse vrouw in de geschiedenis wereldkampioene shorttrack. In de bloei van haar leven overleed ze gisteren in een Frans ziekenhuis. Lara werd 27 jaar oud.

Lara Victoria van Ruijven wordt op 28 december 1992 geboren in Den Haag en groeit op in Naaldwijk. Als zesjarig meisje rijdt ze haar eerste rondjes op de shorttrackbaan van De Uithof in Den Haag. Ze schaatst dan al bij Hardrijvereniging Den Haag Westland (HVHW) en Adwin Snellink, die bij haar in de straat woont, vraagt Lara om een keer mee te gaan shorttracken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd.

Van Ruijven heeft plezier in het bochtenwerk en blijkt ook nog eens over aanleg te beschikken. Bij de junioren wordt ze reeds al enkele malen Nederlands kampioene. Ze combineert shorttrack lange tijd met hockey. Maar als ze op de middelbare school een keuze moet maken, gaat haar voorkeur snel uit naar de rappe, 111 meter lange rondjes op het ijs. Toch gaat de liefde voor die andere sport nooit helemaal over. “Zelfs toen Lara al professioneel shorttrackte heeft ze nog een paar zomers meegedaan met de hockeywedstrijden van haar oude team. En dan blonk ze gewoon uit”, vertelt haar enige broer Olav hierover in het AD Westland.

Zoals gezegd: voor het shorttrack heeft ze duidelijk aanleg en het toeval wil dat de KNSB in die jaren stevig aan de weg timmert om ook in deze tak van de schaatssport de wereldtop te bestormen. Van Ruijvens kwaliteiten blijven niet onopgemerkt en op 17-jarige leeftijd krijgt ze de kans om zich aan te sluiten bij de nationale top. Ze verhuist naar Heerenveen, begint bij Jong Oranje en maakt al snel de overstap naar de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter.

Lees het hele artikel hier op Schaatsen.nl.

Meer nieuws

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Sake Santema (94) overleden, Lid van Verdienste van de KNSB

Schaatstassen, trainersopleidingen en schoonrijclinics dankzij het Sportakkoord

TeamNL langebaanschaatsen voor WK Afstanden

Aanpassingen in selectie ISU Cup Finale Junioren shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?