Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJSTIJD!: Tips om jeugd te werven

Gepubliceerd donderdag 19 december 2019

Tips om jeugd te werven voor clubs die ver weg van een ijsbaan zitten.

Schoolschaatsen is een ideaal middel om kinderen enthousiast te maken voor schaatsen. Maar niet iedere vereniging is in de gelegenheid om het schoolschaatsen te organiseren of aan te sluiten op bestaande schoolschaatsactiviteiten. Eén van de belangrijkste redenen is dat het dorp/stad waar de vereniging is gevestigd, te ver weg ligt van de ijsbaan. Hoe kun je als schaatsclub toch zoveel mogelijk kinderen uit jouw regio enthousiast krijgen voor het schaatsen? Vanuit IJSTIJD! zetten we een aantal tips op een rij.

  1. Samenwerken met lokale ijsbaan. Als jouw vereniging ver weg ligt van een vaste ijsbaan, kun je de samenwerking zoeken met een gemeente waar een tijdelijke ijsbaan ligt. Misschien wel in jouw eigen gemeente. Op een tijdelijke ijsbaan komen veel kinderen (school)schaatsen. Op deze manier bevind je je als club op een plek waar veel kinderen kennis maken met het schaatsen. Een mooie gelegenheid om je als vereniging aan deze kinderen en hun ouders te presenteren. Veel tijdelijke ijsbanen werken samen met IJSTIJD!. Op deze banen krijgen kinderen na het schoolschaatsen een brief mee met een unieke code. Deze code kunnen ze verzilveren op ijstijd.schaatsen.nl, waar het aanbod van verschillende verenigingen (en meer!) te vinden is.
  2. Organiseer een schaatsdag voor scholen. Wanneer er in de buurt geen schoolschaatsen wordt aangeboden, kun je als vereniging zelf het initiatief nemen om bij de tijdelijke ijsbaan in de gemeente, of bij je eigen vereniging een schaatsdag voor scholen te organiseren. Voor de scholen en leerlingen is het een leuk uitje en voor de club een goede manier om kinderen in aanraking te laten komen met de sport.
  3. Attendeer basisscholen op het lespakket. Verenigingen kunnen scholen waarmee ze willen schoolschaatsen of -skaten het lespakket van de KNSB aanbieden. Met het lespakket krijgen kinderen een goede schaats- of inline-skate ervaring. Als vereniging kun je aanbieden een gym- of skateles te faciliteren.
  4. Organiseer instuiftrainingen. Middels een instuiftraining kunnen kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met de vereniging en de trainers. Het is een goede manier om in eerste instantie de jeugd naar de vereniging te krijgen.
  5. Lokale promotie jeugdschaatsen. Via lokale kranten en websites kun je middels artikelen en advertenties het jeugdschaatsen bij jouw vereniging promoten. Vergeet daarbij ook niet om sociale media in te zetten. Eventueel via eigen jeugdleden die dit makkelijk kunnen verspreiden onder hun leeftijdgenootjes.
  6. Samenwerken met buursportcoach. Het is belangrijk je te realiseren dat je niet alles zelf hoeft te doen als club. Vanuit gemeentes is er vaak subsidie beschikbaar om samen te werken met bijvoorbeeld een buurtsportcoach of combinatiefunctionaris. Zij kunnen je helpen met het organiseren van clinics en activiteiten om kinderen kennis te laten maken met sporten/schaatsen. Onderzoek de mogelijkheden en maak hier gebruik van!
  7. Jeugdleden geven een spreekbeurt op school. Wie zijn er betere ambassadeurs voor je vereniging dan je eigen leden?! Zet ze in door bijvoorbeeld een spreekbeurt over schaatsen en/of de club te laten geven op de basisschool. Wil, of ken je iemand die een spreekbeurt wil geven, dan kun je hier het spreekbeurtpakket vinden. Je kunt ook gratis spullen opvragen via [email protected], zodat je toffe dingen kan laten zien tijdens je spreekbeurt.
  8. Reguliere trainingen aantrekkelijk maken. Een eerste voorwaarde om jeugd te binden en behouden voor je vereniging is je reguliere trainingen aantrekkelijk maken. Sluiten de eerste kennismakingslessen aan bij de potentiële jeugdleden? Bedenk spelletjes, stap een keer van het ijs en zet plezier voorop.
  9. Maandelijkse ijsmarkt. Vrijwel elke gemeente heeft zijn eigen markt. En ’s winters zijn dit vaak speciale markten, met ijsbaantjes, een bezoek van Sinterklaas of de Kerstman. Als vereniging kun je hierop inspelen door op drukke dagen te flyeren of clinics te geven.

Meer nieuws

Wat moet je weten over het Daikin NK Allround en Sprint?

Delftse studenten gaan al 25 jaar Effe Lekker Schaatsen, nu zelfs in Collalbo

Lindsay van Zundert mist Challenge Cup, maar mikt op Milaan 2026

Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Jumbo-Visma krijgt hulp van shorttrackcoach Dave Versteeg

KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?