Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJSTIJD! begonnen met eerste ijsbaan bij het Kurhaus

Gepubliceerd donderdag 10 december 2020
Voor de deur van het Kurhaus is afgelopen weekeinde de eerste IJSTIJD!-baan van deze winter opengegaan. Bij het Cool Event Scheveningen kun je t/m 17 januari 2021 schaatsen op steenworp afstand van het strand, want op het Kurhausplein ligt een overdekte ijsbaan van liefst 600 vierkante meter. Het is IJSTIJD!.

IJSTIJD! is een landelijk initiatief van de KNSB om kinderen tot en met twaalf jaar kennis te laten maken met schaatsen en doorstroming naar verenigingen te stimuleren. Als het vriest en als het dooit. Als de zon schijnt, als het regent of als het sneeuwt. Binnen en buiten. En, in aangepaste vorm, ook ten tijde van COVID-19. Het is IJSTIJD!.
In heel het land zijn er elke winter tijdelijke ijsbanen waar je je schaatskunsten kan oefenen. Dat is ook dit jaar weer het geval, al zijn het er vanwege de coronapandemie wel wat minder dan we gewend zijn. Maar de tijdelijke banen die wel open zijn, bieden een coronaproof uitje wanneer iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Afgelopen weekend is dus de tijdelijke ijsbaan in Scheveningen geopend. De komende tijd zijn er tijdelijke ijsbanen in Rotterdam, Breda, Schagen, Emmen, Utrecht, Middelburg en bij het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Schaatsvirus

Je hoeft echter niet naar de ijsbaan om met schaatsen bezig te kunnen zijn. De meest bekende manier om zonder ijzers onder je voeten het schaatsvirus te pakken te krijgen, is waarschijnlijk door de televisie aan te zetten wanneer grote schaats- of shorttracktoernooien live te zien zijn. Misschien heb je onlangs Patrick Roest het Daikin NK Allround zien winnen of Jutta Leerdam het Daikin NK sprint.

Het vak ‘schaatsen’ op school

Er zijn nog meer manieren om besmet te raken met het schaatsvirus, bijvoorbeeld op school. De KNSB heeft in het kader van IJSTIJD! lesboekjes, leskaarten en een schoolschaatsbox voor basisscholen ontwikkeld. In de interactieve lesboekjes komt de veelzijdigheid van het schaatsen aan bod met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten.

De drie gratis leskaarten zijn ideaal voor in de gymzaal. Speel terwijl je schaatsbewegingen maakt een stoelendans, daag kinderen uit met schaatskwartet of doe het schaatshelden estafettespel. Ten slotte is er de schoolschaatsbox voor als we over een tijdje weer gemakkelijk met zijn allen het ijs op kunnen. Deze doos zit vol met materialen voor vier leuke schaatsspellen. Schaats jij binnenkort het Elfstedenparcours met een stempelkaart in je hand om aan het einde een diploma te bemachtigen?

Kansen voor verenigingen

In het seizoen 2020/2021 zijn, binnen de coronamaatregelen, ook kansen voor verenigingen. Zo kunnen verenigingen op het platform schaatsen.nl/gaschaatsen een overzicht plaatsen van bijvoorbeeld proeflessen, trainingen of bochtenclinics. Ook konden verenigingen aan het begin van dit seizoen een aanvraag indienen voor het IJSTIJD! stimuleringsfonds. Kom maar op met dat schaatsvirus.

De nieuwe Kramer, Wüst of Orie

Als het coronavirus straks verleden tijd is en we makkelijker het ijs op kunnen, dan kan al het geleerde in de praktijk worden gebracht. Schaatsen met vrienden of familie. Nog een keer schaatsen. Nog een keer. Misschien word je wel lid van een schaatsvereniging. Misschien ben je wel de nieuwe Sven Kramer, Ireen Wüst of toptrainer en -coach Jac Orie. Het kan allemaal. Het is IJSTIJD!.

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?