Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJsshow Alkmaarsche IJsclub zorgt voor verbinding en saamhorigheid

Gepubliceerd dinsdag 30 augustus 2022

Als afsluiting van het seizoen organiseerde de afdeling kunstrijden van de Alkmaarsche IJsclub in juni al voor de twintigste keer een ijsshow. Het evenement is uitgegroeid tot een traditie waar leden, oud-leden en veel andere betrokkenen hun bijdrage aan leveren. Hoe een kunstschaatsshow voor verbinding, ledenwerving en saamhorigheid zorgt bij de Alkmaarsche IJsclub.

Foto: Piet van Es / Pietures

Na twee jaar uitstel vanwege de coronapandemie kon het afgelopen juni dan eindelijk toch doorgaan: de jubileum ijsshow XX van de Alkmaarsche IJsclub afdeling kunstrijden. Omdat het de twintigste editie betrof, werd er groots uitgepakt. “De show is 22 jaar geleden begonnen als een klein evenement, opgezet door een aantal ouders van jeugdleden. In de loop der jaren is het steeds groter geworden. We proberen elke keer zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen tegen zo laag mogelijke kosten. We zijn ooit begonnen met één avond. Nu is er op twee avonden een show voor publiek en op vrijdag een try-out voor bewoners en cliënten van zorginstellingen, die voor een gereduceerd tarief de show kunnen bijwonen. De ijsshow is echt een mooie afsluiting van het seizoen”, zegt Marcus Deen, hoofdcoach bij de Alkmaarsche IJsclub en organisator van het evenement.

Na twee gemiste jaren vanwege de coronapandemie was het dit jaar de vraag of er nog steeds veel publieke belangstelling was voor de show. “Op de zaterdag en zondag waren er tussen de 300 en 400 toeschouwers. En op vrijdag kwamen er meer dan 100 mensen kijken. Dat is meer publiek dan in het laatste jaar voor de pandemie”, zegt Deen.

Foto: Piet van Es / Pietures

Steun vrijwilligers

De ijsshow van de Alkmaarsche IJsclub is een project waar vrijwel iedereen binnen de vereniging aan meewerkt.  Naast de eigen leden en andere betrokkenen van de club, zijn ook altijd een aantal oud-leden actief tijdens de show. Deen: “Een showcommissie bestaande uit vier personen, inclusief mezelf, is al maanden van tevoren bezig met het evenement. In aanloop naar en tijdens de show zijn er nog eens tientallen mensen die helpen. Van de haar en make-up bij de schaatsers, tot ouders die de kinderen begeleiden, tot mensen voor het licht en geluid. Er is zoveel werk te doen en dat wordt allemaal gedaan door vrijwilligers. Het ijs, het licht en geluid en de tribunes zijn onze grootste kostenpost. Dus voordat de show start, maak je al flink wat kosten. Via de kaartverkoop proberen we dat terug te verdienen. Het lukt ons vrijwel altijd om minimaal break-even te draaien.”

Vriendschappen

De ijsshow is een van de hoogtepunten van het jaar voor de Alkmaarsche IJsclub. Volgens Alexandra Huijgens, verantwoordelijk voor de PR & Communicatie en coach bij de Alkmaarsche IJsclub, wordt er al maanden van tevoren naar uitgekeken. “Het evenement brengt mensen samen. Na de show is de band tussen leden hechter dan voorheen. Er ontstaan vriendschappen. Kinderen die een keer hebben meegedaan, kijken de hele winter uit naar de volgende editie. En leden die twijfelen om te stoppen, gaan na de show soms toch door omdat ze het zo leuk vinden. De kunstrijders leren ook heel veel van de show, zoals expressie en presentatie op het ijs, samenwerken met anderen of presteren onder druk. De show draagt tevens bij aan de ontwikkeling van kinderen, zowel sportief als op sociaal vlak.”

Gedragen door mensen met hart voor de club

Bij de Alkmaarsche IJsclub is de ijsshow uitgegroeid tot een traditie. Het is een professioneel evenement waar alle mooie elementen van het kunstschaatsen voorbijkomen. “Een event organiseren met de club is enorm leuk om te doen. Vooral omdat wij het echt met z’n allen doen. Het is niet mogelijk zonder de inzet van de showcommissie en vrijwilligers. Deze activiteit is ontstaan op initiatief van de ouders van jeugdleden en wordt volledig gedragen door mensen met een hart voor de club. Dat is fantastisch. Elk jaar kijken we weer met trots terug op wat we hebben neergezet”, besluit Deen.

Foto: Piet van Es / Pietures

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?