Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

IJsclub Lonneker bestaat vijftig jaar: van Jorien ter Mors tot Mummelman

Gepubliceerd woensdag 19 oktober 2022

Als Moeder Natuur schaatsen op natuurijs mogelijk maakt, dan hebben ze het bij IJsclub Lonneker goed voor elkaar. Zo ook in maart 2021, de laatste natuurijsperiode. “Het was reuze gezellig, ondanks de coronamaatregelen. Iedereen vond het leuk om elkaar weer te ontmoeten op het ijs, lekker ontspannen”, zegt secretaris Thessa Kosters. 

De IJsclub Lonneker bestaat vijftig jaar en dat vieren ze daar, aan de noordrand van de gemeente Enschede, met een reeks jubileumactiviteiten. Komende zaterdag (22 oktober) is de jubileumreceptie, in het eigen clubhuis uiteraard, dat staat aan de visvijver die in strenge winters dichtvriest en als ijsbaan dient. Ooit betrok de plaatselijke steenfabriek uit deze vijver zijn belangrijkste grondstof, klei. Maar dat is al lang verleden tijd.

In 1972 werd op deze plek het fundament voor de IJsclub Lonneker gelegd. Het is een vereniging die laat zien waarin een klein dorp groot kan zijn. Zo’n 500 gezinnen zijn trouw lid van de ijsclub en met de 12,50 euro die zij elk jaarlijks aan contributie inbrengen, kan de accommodatie prima onderhouden worden. Kosters: “Als er natuurijs komt, zijn wij er klaar voor!” Zo’n dertig vrijwilligers komen dan in de benen om de ijsbaan open te stellen, met alles erop en eraan.

Om een indruk te geven van de sfeer binnen IJsclub Lonneker volgt hier een greep uit de  tien geboden voor de plaatselijke ijsmeesters, te vinden op de website van de club:
Eert de ijsbaan als uw vader en uw moeder.
Gij zult iedere vrijwilliger steunen, zodat hij zijn werk met veel plezier kan doen
Gij zult iedere kouperiode een warm hart toe dragen.
Gij zult geen kunstijs begeren als er natuurijs is.
Gij zult niet rusten vóór elke stad en elk dorp een eigen ijsbaan heeft.

Vanuit de natuurijsclub is in de loop der jaren ook een trainingsgroep ontstaan, die nu zo’n tachtig man sterk is. Jong en oud maken daar deel van uit, schaatsers van verschillende niveaus. Trainen doen ze op de nabije IJsbaan Twente, elke donderdagavond én zondagochtend van 8 tot 9 uur. “Die zondag is al jaren vaste prik”, meldt Kosters. “Je ziet dan ook veel ouders met hun kinderen naar de ijsbaan gaan.”   

Een van de kinderen die ooit via IJsclub Lonneker leerden schaatsen, was Jorien ter Mors, die later zou uitgroeien tot wereldtopper op zowel shorttrack als langebaan. “Zij is ooit bij ons begonnen, in een groepje onder leiding van de trainer Jan Herman Mogendorff.” Dat Ter Mors later driemaal olympisch goud won, daar zijn ze in Lonneker stiekem heel erg trots op… 

Trots zijn ze ook op de clubgenoten die in 1997 de Friese Elfstedentocht uitreden én degenen die ‘de alternatieve’ 200 kilometer op de Weissensee volbrachten. En verder hebben ze het in Lonneker vooral gezellig met elkaar. Het bestuur, dat onder de bezielende leiding van Gerald Boesjes elke vergadering afsluit met een glaasje Mummelman, zorgt ervoor dat de ijsclub gezond en bruisend blijft. Elk jaar staat een reeks vaste activiteiten op de kalender, met de lampionnenoptocht in kersttijd als hoogtepunt. 

Die kerstactiviteit staat uiteraard ook in dit jubileumjaar op het programma. Een jaar waarin de receptie van komende zaterdag nog wordt gevolgd door een jeugdkamp met bonte avond (in februari) en een pubquiz in maart, met als quizmaster niemand minder dan olympisch kampioen en huidig ijsbaandirecteur Gianni Romme. In de zomer viert men op en rond de visvijver/ijsbaan ‘Lonneker aan Zee’ en de festiviteiten worden afgesloten met een drekrace in het najaar van 2023.

Op de foto’s (van boven naar beneden): bovenaanzicht van de ijsbaan Lonneker in 2021, het huidige bestuur en het ijsclubbestuur ten tijde van de oprichting in 1972.

Meer nieuws

Het is bijna zover, het WK Shorttrack in Rotterdam Ahoy

Irene Schouten: Een carrière vol memorabele momenten

Selectie TeamNL voor WK Inzell bekend

Joan Haanappel, stijlvol (kun)strijdster die haar droom zag uitkomen

Oud-kunstschaatsster Joan Haanappel (83) overleden

Vacature: Talentcoach Shorttrack Wadro KNSB Talent Team Noord

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?