IJsclub Haarlem vaart wel bij jeugdcommissie

Dinsdag 17 mei 2022
De jeugd heeft de toekomst. Dat geldt zeker ook voor sportverenigingen. Maar hoe zorg je voor een florerende jeugdafdeling en hoe kun je jeugdleden meer betrekken bij de vereniging? IJsclub Haarlem heeft al bijna 25 jaar een jeugdcommissie, die zelfstandig opereert en met allerlei activiteiten zorgt voor extra clubbinding onder jongeren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 23 februari 2017. Het is op 17 mei 2022 geactualiseerd.

“Met name de pupillen zijn altijd enthousiast als ze aan activiteiten deelnemen. Het belangrijkste doel van de jeugdcommissie is ook dat de kinderen plezier hebben. Ik heb daarnaast ook wel het idee dat wij een rol spelen in de binding met de club en het betrekken van leden bij de ijsclub”, zegt Maya Ouwehand, voorzitter van de jeugdcommissie van IJsclub Haarlem.

Rolmodel

Het loont voor een sportvereniging jongeren een rol te geven binnen de club. Jongeren die bijvoorbeeld lid zijn van een jeugdcommissie weten andere jongeren te binden en jongeren die taken en bevoegdheden krijgen op de sportvereniging, voelen zich vaak verantwoordelijk en betrokken.

Ouwehand herkent zich daar wel in. “Je wordt door de kinderen binnen de club als rolmodel gezien. Ik ben vroeger mee geweest naar de zomerkampen en nam deel aan andere activiteiten die de jeugdcommissie destijds organiseerde. Het was enorm leuk en ik heb er veel vrienden aan overgehouden. Het is mooi dat ik nu zelf iets voor de jeugdleden kan doen.”

Lol

De jeugdcommissie bij IJsclub Haarlem bestaat al bijna 25 jaar en heeft een duidelijke positie binnen de vereniging. “We krijgen een bepaald budget van het bestuur. Een keer in het jaar is er een vergadering met de bestuursleden, maar verder worden we redelijk vrijgelaten in wat we doen. We willen als jeugdcommissie graag creatieve dingen organiseren. Om de spirit erin te houden, komen we maandelijks bij elkaar. Dan bespreken we welke evenementen eraan komen en evalueren we de activiteiten die zijn geweest. Maar bovenal hebben we ook veel lol samen”, aldus Ouwehand.

Met haar 20 jaar is de Haarlemse al een van de ouderen in de jeugdcommissie. Het jongste lid is 16. Samen bedenken ze elk jaar weer diverse activiteiten. “Bij elk evenement hebben we twee hoofdorganisatoren. Zo kan een persoon al meekijken hoe alles gaat. Dan wordt het makkelijker om het jaar erop die activiteit weer te organiseren”, legt Ouwehand uit.

Voldoening

“We zijn het afgelopen jaar naar een plek geweest waar je kunt trampolinespringen, we organiseren jaarlijks een duatlon (hardlopen en schaatsen) en ook het zomerkamp is een terugkerend evenement waar we elk jaar proberen een nieuwe draai aan te geven.”

“Het belangrijkste bij eigenlijk alle activiteiten is dat de kinderen plezier hebben. De jongste jeugd is iets makkelijker te motiveren dan degenen die iets ouder zijn. Ik vind het enorm leuk om te doen en haal er veel voldoening uit.”

Tips

Bekijk in dit artikel van het Kenniscentrum Sport & Bewegen nog meer tips over hoe je jongeren kunt betrekken bij jouw vereniging.