Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Iedereen verdient een schaats- of skateclub: KNSB geeft bijzondere doelgroepen een steuntje in de rug

Gepubliceerd vrijdag 16 juni 2023

Iedereen verdient een club. Onder dat motto wil de KNSB meer doelgroepen stimuleren om te schaatsen en/of inlineskaten bij een vereniging in de buurt. In samenwerking met de stichting Special Heroes is een succesvolle pilot gehouden, die komend seizoen navolging krijgt.

De slogan Iedereen verdient een club is afkomstig van Rabobank, die de pilot als partner heeft ondersteund vanuit Rabo ClubSupport. De KNSB heeft in zijn meerjarenkoers uitgesproken dat schaatsen en inlineskaten voor meer mensen toegankelijk moet zijn. De net afgeronde pilot was daar een uitwerking van. Deze richtte zich met name op de zogeheten cluster 4 van het speciaal onderwijs: kinderen van 6 – 12 jaar met gedragsproblemen, psychiatrische of autistische stoornissen. De KNSB wil de opgedane kennis benutten om met Iedereen verdient een club ook andere doelgroepen te bereiken. 

“Schaatsen en inlineskaten zijn prachtige sporten, maar voor sommige doelgroepen moeten we nog wel wat drempels wegnemen om aan te kunnen sluiten bij één van onze verenigingen. Iedereen verdient een club is een voorbeeldproject, waarin we kansen en behoeftes in kaart brengen”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “De pilot heeft laten zien, dat verenigingen en deze kinderen met een klein steuntje in de rug hun weg kunnen vinden binnen een schaats- of skeelervereniging.”  

Op basis van de pilot die afgelopen seizoen bij een reeks clubs heeft plaatsgevonden, is nu een instructievideo voor de kinderen gemaakt. Zij zien daarin eenvoudig uitgelegd wat hen te wachten staat als ze komen sporten bij een vereniging. Ook is een inspiratievideo (zie video hieronder) gemaakt, die bedoeld is voor buurtsportcoaches, verenigingen en scholen in het speciaal onderwijs, zodat zij elkaar weten te vinden om deze doelgroep beter te bedienen. Op knsb.nl is een speciale pagina ingericht met informatie over het project, die verenigingen handvatten biedt om met deze kinderen aan de slag te gaan. 

Iedereen verdient een club inspiratie video

De KNSB heeft voor de pilot nauw samengewerkt met Special Heroes. Deze stichting is al jarenlang actief binnen het speciaal onderwijs en heeft veel ervaring met de doelgroep. Bij een reeks schaats/skeelerverenigingen zijn met name skateclinics gehouden, in samenwerking met nabij gevestigde scholen voor speciaal onderwijs en lokale/regionale buurtsportcoaches.  

“Met de opgedane ervaring willen we het komend jaar op meer plekken nog meer kinderen aan het schaatsen en/of skaten krijgen”, zegt Trouw. “Een volgende stap is dat we ook andere doelgroepen gaan ondersteunen. Dat doen we stapje voor stapje, waarbij we vooral goed uitzoeken waaraan behoefte bestaat. Wat werkt wel en wat niet? Uiteindelijk willen we dat iedereen welkom is bij de clubs die bij de KNSB zijn aangesloten.”

“Iedereen verdient een club. Een plek waar je je kunt ontwikkelen, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Daarom heeft Rabo ClubSupport dit project vanaf initieel idee ondersteund”, zegt Lonneke Kerr – Verhaegh, Sponsoring & Partnerships Strategist van Rabobank. “Inclusiviteit staat bij Rabo ClubSupport hoog in het vaandel. En op deze manier zetten we weer een stap om het verenigingsleven in Nederland voor iedereen toegankelijk te maken.”  

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?