Iedereen kent iedereen bij jubilerende schaatstrainingsgroep Exerceo (25 jaar)

Donderdag 15 september 2022

Exerceo luidt de naam, wat zo veel betekent als ik oefen of training. De schaatstrainingsgroep uit het Rivierengebied die deze naam met trots draagt, viert op 17 september haar 25-jarig bestaan. “We zijn een bloeiende vereniging”, zegt Wim Romein, penningmeester en mede-oprichter. “Fijn dat het zo’n mooie groep geworden is. Wat kenmerkend voor ons is? Iedereen kent iedereen.”

Op 3 april 1997 werd STG Exerceo opgericht, als voortzetting van de trainingsgroep van Dof de Jong, trainer en gymnastiekleraar uit Rhenen. Toen die het fysiek niet meer trok, nam Romein het tien man sterke groepje over. Ze opereerden eerst onder de vleugels van de IJsclub Rhenen, die dankzij veel vorstrijke winters goed bij kas zat. Toen leden begonnen te morren over de financiële ondersteuning van dit schaatsgroepje, besloot Romein met enkele makkers dat het tijd werd om op eigen benen te gaan staan.

Samen met Adrie van Beijnhem en Wim van Gerven, die beiden reeds zijn overleden, richtte Romein de nieuwe schaatstrainingsgroep op. Ze trainden aanvankelijk op de ijsbaan in Utrecht, later verhuisde Exerceo naar Triavium in Nijmegen. Om de opstartfase te overleven werd een lening van in totaal 5000 gulden afgesloten bij de IJsclubs Rhenen en Dodewaard. “Dat hebben we later netjes terugbetaald”, meldt Romein.

De STG Exerceo bij de nieuwjaarsreceptie 2016.

De naam Exerceo, afkomstig uit het Latijn, was een inzending van Johnny van der Voort. Romein: “We wilden iets origineels, iets anders dan een afkorting, en vroegen de leden om mee te denken. Deze naam viel meteen in de smaak en we zijn er nog steeds trots op. In onze rood-wit-blauwe pakken vielen we op. We schaatsen met plezier, dan komen prestaties vanzelf. Dat stralen we, denk ik, ook uit. Want geregeld meldt zich weer iemand met de vraag of hij of zij ook lid kan worden.”

In de loop der jaren heeft Exerceo een gestage groei doorgemaakt. Anno 2022 telt de club 104 leden, afkomstig uit het Rivierengebied. “De club bestaat uit mensen van allerlei pluimage: jong en oud, van junioren tot en met masters, langebaan-, marathon- en wedstrijdrijders. De een komt puur voor het plezier zijn techniek oefenen, anderen komen echt voor langebaan- en marathonwedstrijden.”

In de winter zijn ze elke zaterdagochtend te vinden op het ijs van Triavium. In de gymnzaal van Dodewaard houden ze ook zaaltrainingen, altijd ondersteunend aan het schaatsen. Eigenlijk zijn ze het hele jaar met elkaar actief. Ze excerceren zomers op de skeelerbaan van Dodewaard, doen bostrainingen in de omgeving van Rhenen, van waaruit ook weer fietsritten en tochten op de mountainbike worden gemaakt. Acht gediplomeerde trainers zorgen voor deskundige begeleiding.

Op de agenda van Exerceo staan elk jaar een wielertocht, de clubkampioenschappen, een open dag met nieuwjaarsreceptie op het ijs én natuurlijk de Inzell-reis. Ook komende herfstvakantie reizen weer 20-25 Exerceo-leden af naar Zuid-Duitsland voor een weekje trainen en vertier. Romein: “Daar zijn we al mee begonnen toen we nog bij de IJsclub Rhenen hoorden. Het is er geweldig: je kunt er mooi trainen en ’s avonds ben je lekker onder elkaar. Het is goed voor de binding. In het voorjaar hoor je de eerste vragen: wanneer gaan we weer?”

STG Exerceo is na 25 jaar springlevend. Om dat ook nog lang te blijven maakt de vereniging werk van het werven van nieuwe, jonge leden. “Dat was even wat weggeëbd, maar nu loopt het weer aardig. Je trekt de jeugd vooral via het inlineskaten, dat erg populair is. Wij geven les en het plezier staat voorop. Als ze dan enthousiast raken, proberen we ze ook mee te namen naar Triavium om te gaan schaatsen.”

Bij het zilveren jubileum steekt STG Exerceo zich in flitsende nieuwe outfits. De 25ste verjaardag viert club met een receptie in Exerceo in het Veerhuis in Opheusden, met aansluitend een feestavond voor de leden in De Blaauwe Kamer te Wageningen. “Wat daar gebeurt, weet ik niet precies”, zegt Romein. “Ik laat me graag verrassen door de feestcommissie.”

Een beeld uit de beginjaren, toen Exerceo nog trainde op de Vechtsebanen in Utrecht.