Hoofdlijnenakkoord valse start voor de sport

Maandag 27 mei 2024

In het hoofdlijnenakkoord dat de vier formerende partijen hebben gesloten, is te lezen dat sport en bewegen meer centraal moet komen te staan. De verhoging van de kansspelbelasting en een aantal andere voorgenomen maatregelen, staan daar echter volledig haaks op. “Het betekent bijvoorbeeld dat de wettelijk geborgde afdracht vanuit de Nederlandse Loterij fors naar beneden gaat. Dat gaat de breedte- en topsport van alle bonden, dus ook die van het schaatsen, enorm raken. Dit kunnen en mogen we niet zomaar laten gebeuren. We moeten er alles aan doen om deze ‘valse start’ terug te laten draaien”, aldus Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. “Dat geldt ook voor de verhoging van het BTW-tarief op tickets voor sportwedstrijden. Wij willen de schaatsfans in Thialf en op andere ijsbanen graag een live beleving bieden. Maar het wordt zo veel duurder om topsportevenementen te bezoeken.”

20240105_211310_ISU EK Afstanden-ISU_EK_Afstanden_MNO Photo_

Foto: Menno van der Veen

Uit een doorberekening van de maatregelen door NOC*NSF blijkt dat met name de verhoging van de kansspelbelasting met 7,3% leidt tot een drastische daling van inkomsten voor de georganiseerde sport met ruim 12 miljoen euro per jaar. Hierdoor komt de financiële basis voor veel schaatsverenigingen in ons land in gevaar. Ter indicatie: in 2023 keerde de Nederlandse Loterij aan de sportbonden gezamenlijk in totaal 52 miljoen euro uit. Dat zou in de nieuwe situatie ‘slechts’ 39,5 miljoen zijn.

Herman de Haan: “Nu we allemaal net weer een beetje aan het opkrabbelen zijn na de – ook voor het schaatsen – dramatische Corona-tijd, voelt dit echt als een klap in het gezicht. We hebben de bijdrage vanuit de Nederlandse Loterij keihard nodig om onze schaats- en skateverenigingen te helpen jeugd aan het sporten te krijgen én te houden. Maar ook de topsport moet flink inleveren. Dit zal ons uiteindelijk ook medailles gaan kosten.”

“De verhoging van de BTW op tickets voor sportevenementen van 9 naar 21% vormt, met een aantal andere maatregelen, echt een bedreiging voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de sport in Nederland”, vervolgt De Haan. “Schaatsen is bij uitstek een sport waar hele gezinnen naar komen kijken. De BTW-verhoging op tickets zorgt er voor zo’n gezinsuitje straks vrijwel onbetaalbaar wordt. Een half gevuld Thialf doet afbreuk aan de Oranje-magie die sporters en fans daar vaak ervaren.”

Herman de Haan doet namens de KNSB, haar verenigingen en de miljoenen liefhebbers van schaatsen en inlineskaten dan ook een klemmend beroep op de Nederlandse politiek om de bewuste maatregelen terug te draaien. “Het belang van (top)sport voor de maatschappij in het algemeen moet men niet onderschatten. Sport is cruciaal voor de fysieke en mentale gezondheid van iedere Nederlander en levert – via de verenigingen – ook een belangrijke bijdrage aan bijvoorbeeld de sociale cohesie en het voorkomen van criminaliteit in de wijken. Daarnaast zijn we toch ook allemaal trots op de prestaties van onze Oranje-toppers in TeamNL! Ook dát komt straks op de tocht te staan als het nieuwe kabinet deze plannen doorzet.”

Zie ook de reactie van NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel bij de NOS.