Hoe mooi zou het zijn voor Samen Eén: je 75ste verjaardag vieren op eigen ijsbaan

Vrijdag 16 december 2022

Hoe mooi zou het zijn? Als ijsclub je 75ste verjaardag vieren op je eigen natuurijsbaan, die dankzij Moeder Natuur open is! Als het een beetje meezit vieren de leden van Samen Eén uit het Overijsselse Scheerwolde-Wetering op 17 december schaatsend feest. “Het wordt wel heel spannend of dat lukt”, meldt bestuurslid Johan Punter.

Samen Eén, ontstond in 1947 uit een fusie van de plaatselijke ijsclubs Nooitgedacht en Eendracht maakt macht. De vereniging telt ongeveer 250 leden. De meeste gezinnen in de dorpjes Scheerwolde en Wetering (niet ver van Giethoorn) betalen jaarlijks trouw hun contributie van 7,50 euro. De ijsbaan (400 meter) van Samen Eén ligt prachtig beschut in een natuurrijke omgeving. 

Maar ja, hoe vaak kun je hem nog openen nu het klimaat verandert en de aarde opwarmt? Er is een serieuze vorstperiode nodig om het ondergespoten weiland te zien veranderen in een heuse ijsbaan. Het lukt nog maar zelden. En dan hebben we het maar niet over een toertocht in de omgeving. De Kop van Overijssel telt tal van toertochten waaraan Samen Eén zijn steentje bijdraagt, als de natuur het toestaat… 

Samen Eén is betrokken bij de Lage Landentocht, IJsselhamrit, Weerribbentocht, Natuurtocht en de Noordwesthoekrit. De mooiste? “Dat is de Weerribbentocht”, meent Jente Muis (ook 75), die met een vleugje weemoed terugdenkt aan die vele strenge winters. Van 1974 tot 2016 was hij secretaris van de ijsclub. “Toen werd er behoorlijk meer geschaatst dan nu. Schaatsen door de natuur is prachtig. Neem vanochtend: de weilanden en bomen helemaal wit van het rijp. Je ziet het zonnetje opkomen. Als je dan op het ijs kunt staan… Er is niks mooiers dan dat.”

De herinneringen zijn fraai en talrijk. “Er waren tijden dat we de ene toertocht na de andere reden. Met de club ben je dan dag en nacht in de weer. Je controleert het ijs, zorgt ervoor dat de EHBO-posten bemand zijn, vegers houden het ijs schoon, je hebt schrijfwerk en moet ook zorgen dat er voldoende stempelkaarten zijn. In 1985 was het bij de Weerribbentocht zo druk, we hadden wel 11.000 deelnemers. Toen hebben we bij de plaatselijke winkelier nog ansichten moeten halen om als stempelkaart te gebruiken.”

Het uitschrijven van een toertocht was vroeger een stuk eenvoudiger dan nu. “Als er genoeg ijs lag, spraken we af: zaterdag gaan we rijden. Dan ging iedereen aan de slag, klaar”, vertelt Muis. “Je had wel een vergunning nodig van de gemeente, maar dat was zo geregeld. De betrokken ambtenaar die op wintersport ging, gaf ons voor zijn vertrek drie kant-en-klare vergunningen. Als we konden rijden, hoefden we alleen de datum nog maar in te vullen. Nu is het een stuk ingewikkelder.”

Als het weer eens zo ver komt, kunnen ze Muis' know-how goed gebruiken. Eén ding is zeker: voor deze kerstmis gaat dat niet gebeuren, want de dooi treedt alweer spoedig in. Jammer voor de schaatsliefhebber, ook jammer voor de ijsclubs, want het is bekend dat juist zo’n toertocht geld in het laatje brengt. Misschien dat het later deze winter nog lukt?

Wat er ook gebeurt, Samen Eén viert zaterdag 17 december zijn 75ste verjaardag. ’s Middags is er in het streekcentrum De Wielewaal een receptie voor genodigden, gevolgd door een feestavond voor leden van de club. Maar de verjaardag begint met een spelletjesochtend voor de jeugd in dezelfde Wielewaal. Of zou het toch nog lukken om dat feestje op de eigen ijsbaan te houden? De kans is - heel eerlijk - niet zo groot. “Maar dat zou natuurlijk het allermooiste zijn”, zegt Punter.

Het bestuur van Samen Eén in 1997, bij de viering van het 50-jarig bestaan.