Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Hekman en Schouten zegevieren bij KPN NK Marathon in Enschede    

Gepubliceerd woensdag 1 januari 2020

Op IJsbaan Twente in Enschede is schaatser Gary Hekman vandaag Nederlands kampioen op de marathon geworden. Bij de dames sleepte Irene Schouten haar vijfde titel op een rij binnen, waarmee ze op gelijke hoogte kwam met recordhoudster Atje Keulen-Deelstra.

Voor Hekman (31) was het zijn eerste overwinning bij de KPN NK Marathon op kunstijs. Na tien jaar kwam een einde aan de hegemonie van trainer Jillert Anema en zijn mannen. Royal A-ware verdedigde de titel van Arjan Stroetinga dapper, maar vandaag was het groene blok van AB Vakwerk het slimst.

De koers over 150 ronden werd nooit spannend. Vluchtpogingen bleken vruchteloos. Toen de slotfase was aangebroken, hield de groene trein het tempo hoog, zodat het op een massasprint uitdraaide.

Hekman, die bij eerdere NK-finales vaak in de fout ging, was daarin veruit de sterkste. Met serieuze voorsprong kwam hij winnend over de finish, voor nummer 2 Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans) en Stroetinga, die genoegen moest nemen met brons. “Och man, hier heb ik al die jaren voor gestreden”, zei Hekman met het goud om de hals.

Dames

Irene Schouten (27) mag het rood-wit-blauwe pak al sinds 1 januari 2016 dragen tijdens marathons op kunstijs. Zij was in deze race over 100 ronden dan ook de te kloppen vrouw. De concurrentie waagde diverse pogingen om uit het peloton te ontsnappen, waarbij vooral Loes Adegeest en Janneke Ensing van zich deden spreken.

Maar Schouten kon, zoals altijd, rekenen op haar trouwe knecht Carien Kleibeuker. Die reed vakkundig de gaten dicht, waardoor de kopvrouw van Royal-Aware fris bleef tot aan de finish. Schouten maakte dit teamwork geroutineerd en overtuigend af, zoals ze dat ook bij de vorige vier KPN NK’s Marathon had gedaan.

Het goud ging dus opnieuw naar de Andijkse, die in de eindsprint Marijke Groenewoud (zilver) en Manon Kamminga (brons) te snel af was. Schouten was dolblij met deze vijfde titel, maar vergat niet haar teamgenote stevig te bedanken. “Als winnares krijg ik alle aandacht, maar zonder Carien was me dit nooit gelukt.” Voor Kleibeuker, 41 jaar oud, was dit het laatste NK, zij stopt na dit seizoen écht met schaatsen.

Neo-senioren en masters

De KPN NK Marathon werd bij de neo-senioren gewonnen door Rémon Vos (22). Hij won na 100 ronden de sprint van een kopgroep van drie. Igor Baars werd tweede, Wabe de Rooij eindigde als nummer drie.

Bij de masters ging de nationale titel naar Jeroen Sienot (42). Erben Wennemars won de sprint om het zilver en de derde plaats ging naar Arjan Elferink.

Foto Hidde Muije

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?