Harry Falke, lid van verdienste van de KNSB, op 86-jarige leeftijd overleden

Vrijdag 05 januari 2024

Op 86-jarige leeftijd is deze week Harry Falke overleden. De inwoner van Santpoort-Zuid  heeft op verschillende niveaus veel voor de schaatssport betekend. Hiervoor werd hij in 2010 benoemd tot lid van verdienste van de KNSB.

De IJsclub Haarlem e.o. vormde de thuisbasis van Harry Falke, zelf tot op hoge leeftijd een enthousiast schaatser. Hij was iemand die graag nieuwe initiatieven ontplooide om zijn geliefde schaatssport te laten floreren. Zo nam hij samen met andere betrokken schaatsouders in de jaren 70 mede het initiatief voor Winterkoninkje, een succesvol project om jeugd voor de schaatssport te enthousiasmeren. Bussen vol kinderen, van 6 tot 14 jaar, reden in die tijd elke zaterdagochtend naar ijsbaan De Meent in Alkmaar.

Later ging het jeugdschaatsen door op de Kennemer Kunstijsbaan in Haarlem, die mede dankzij Harry’s inspanningen in 1983 kon worden heropend. Winterkoninkje, kortweg Wiko, bestaat nog altijd bij de IJsclub Haarlem. Een van de kinderen die via Wiko leerde schaatsen, was Yvonne van Gennip, die in 1988 drie gouden medailles won bij de Olympische Spelen in Calgary.

Harry Falke, die als management consultant onder meer werkte voor IBM, was zelf een fanatiek schaatser en (jeugd)trainer. Om andere instructeurs te inspireren, publiceerde hij eind jaren 70 samen met Huub Snoep een informatief boekje met als titel ‘Schaatsen – grondbeginselen en andere facetten’. Samen maakten ze in 1982 ook deel uit van een Haarlemse equipe die in Friesland een ‘wilde’ Elfstedentocht reed. Van zulke missies hield Falke wel, want hij stak ook twee keer schaatsend het IJsselmeer over, in 1963 en 1996.  

Samen met zijn kompaan Aris Dijksman stond Harry Falke aan de basis van het masterschaatsen in Nederland. Wat in de jaren 90 begon met tripjes vanuit Haarlem naar veteranenwedstrijden in Duitsland, groeide uit tot een internationaal mastercircuit en de oprichting van het IMSSC, het International Masters Speed Skating Committee. Ook stond Falke mede aan de wieg van de Alternatieve Elfstedentocht op buitenlands natuurijs.

Hij was bovendien zeer actief voor het KNSB-gewest Noord-Holland/Utrecht, onder meer als lid van de Technische Commissie Langebaan en van 2000 tot 2010 als voorzitter. Ook voor de landelijke KNSB zette Falke zich in, onder meer in de Begeleidingscommissie Kernploeg en als lid van het hoofdbestuur (van 1996-1999). Bij zijn afscheid in 2010 van het gewest Noord-Holland/Utrecht werd hij benoemd tot erevoorzitter van het gewest én tot lid van verdienste van de KNSB. Van de IJsclub Haarlem was hij al sinds 1978 erelid.

Harry Falke was getrouwd met Akke Kloppenburg, eveneens een enthousiast schaatsster. Samen kregen ze twee dochters, Sigrid en Reina. Zijn familie heeft vandaag (5 januari) afscheid van hem genomen. De IJsclub Haarlem e.o. plaatste dit uitgebreide in memoriam.

Harry Falke (helemaal rechts) stapt in 1982 met schaatsers van de IJsclub Haarlem het Friese ijs op om het parkoers van de Elfstedentocht te rijden. FOTO HUUB SNOEP