Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Haagse kunstrijclubs ondanks moeilijke periode positief over toekomst

Gepubliceerd donderdag 25 februari 2021
Het kunstschaatsen staat deze week met de Challenge Cup Supported by Rabobank in Den Haag weer even volop in de schijnwerpers. Op de baan waar nationale en internationale toppers hun kunsten vertonen, schaatsen normaal gesproken de leden van verschillende kunstschaatsverenigingen. Hoe hebben zij het afgelopen jaar beleefd? We vroegen het aan vier clubs uit de regio Den Haag.

De Uithof is al jaren het decor van de Challenge Cup. Op de ijsbaan in Den Haag zijn veel kunstschaatsverenigingen actief. Zo ook de Haagsche IJsclub ‘Houtrust’ (HIJH). De vereniging is dankbaar dat het nog terecht kan op de buitenijsbaan. “De trainingen worden goed bezocht, hoewel ze al om 7 uur ’s ochtends plaatsvinden. Sinds de invoering van de avondklok is het echter steeds drukker geworden bij ons. We zien een toename in het ledenaantal. Er is zelfs een les georganiseerd met 20 potentiële nieuwe leden”, zegt voorzitter Dmitry Epstein.

Epstein, zelf actief op hoog niveau, maakte zich de eerste maanden van de pandemie nog wel zorgen over de toekomst van zijn vereniging. “Bij zo’n beetje elke nieuwe coronamaatregel die werd aangekondigd schreven er zich weer leden uit. Met name tijdens de eerste lockdown in maart en april hebben we veel opzeggingen gehad. We zijn als nieuw bestuur de club nog aan het opbouwen en vanwege corona konden veel van onze plannen de prullenbak in.”

Net als HIJH organiseert ook IJsfun wekelijks trainingen op De Uithof voor haar leden. “Ik ben heel blij dat we nog kunnen sporten. Het vergt weliswaar een hoop flexibiliteit van zowel leden als vrijwilligers, maar het is ons telkens gelukt op een veilige manier te trainen. De lestijden zijn vanwege de avondklok wel veranderd. We trainen nu zowel op zaterdag als zondag al om 7 uur ’s ochtends. Dat is verre van ideaal en we zien de animo langzaam iets teruglopen, maar we blijven de trainingen zeker aanbieden”, zegt penningmeester Ad van der Linden.

Leden blijven binden

Emre Yunus Samsa kan met zijn Holland Ice Academy één uur per week terecht op het ijs van De Uithof. De focus van de academie ligt voornamelijk op het opleiden van talenten in het kunstrijden, maar ook volwassenen volgen trainingen bij de Holland Ice Academy. “We hebben vanwege de pandemie weinig kunnen trainen op het ijs. Gelukkig is kunstrijden een veelzijdige sport en kunnen we andere onderdelen wel goed trainen. Via Zoom geven we les in onder meer techniek en ballet. Zo blijven onze leden zich ontwikkelen en bieden we hen voldoende trainingsuren.”

Kunstrijvereniging Amaranth probeert ook op allerlei manieren haar leden te binden. Zo werden er in het voorjaar droogtrainingen georganiseerd in de buitenlucht op sportvelden in de buurt en is de vereniging tijdelijk uitgeweken naar de ijsbaan in Zoetermeer om toch trainingen op het ijs te kunnen geven. “Het zijn intensieve maanden geweest, waarbij heel veel geregeld moest worden. Dat heeft veel gevraagd van de organisatie en onze vrijwilligers. Na elke persconferentie moesten we weer uitzoeken hoe alles te organiseren. Gelukkig konden we wel vanaf het winterseizoen weer terecht op de semi-overdekte baan van De Uithof”, zegt secretaris Melinda Tse.

Hoofdtrainster Nathalie Mieremet-Oogjen merkte de afgelopen tijd veel enthousiasme bij de leden om te trainen. “Er is nog niemand afgehaakt bij ons. De leden willen juist graag meer trainen. Via Facebook en Instagram delen we constant video’s en foto’s van onze trainingen. Daar wordt positief op gereageerd. Via deze kanalen hebben we zelfs wat nieuwe aanmeldingen binnengekregen. Zowel ouderen als jongeren melden zich om bij ons te schaatsen.”

Een korte indruk van de IJSFUN les van afgelopen zaterdag, met een IJSFUN molen die zo in een showtje thuis zou horen!

Geplaatst door IJsdans- en showschaatsvereniging IJsfun op Zondag 21 februari 2021

Toenemende interesse

Van der Linden geeft aan dat het ledenaantal bij IJsfun voorlopig gelijk is gebleven en er aanmeldingen blijven binnenkomen voor proeftrainingen. “We merken wel dat er iets minder leden aanwezig zijn bij de trainingen, maar iedereen is heel positief over wat we aanbieden. Zo hebben twee trainers in het voorjaar online programma’s in elkaar gezet, waar een deel van de leden gebruik van heeft gemaakt. Op die manier proberen we onze leden te blijven binden. Ik verwacht dat we aan het eind van het seizoen zelfs een aantal nieuwe leden kunnen verwelkomen. Met name bij de jeugd is er interesse in onze sport. De drempel om lid te worden is ook laag, omdat we op breedtesport zijn gericht. Het is mooi om te zien dat kunstrijden een sport blijft met aantrekkingskracht, voor zowel jong als oud.”

Epstein ziet de toekomst van de sport en zijn vereniging HIJH ook weer positief tegemoet. “Wij zien eveneens dat vrijwel zonder enige promotie veel mensen zich melden voor proeflessen. Ik verwacht daarom dat we uiteindelijk ongeveer hetzelfde ledenaantal gaan hebben als begin van dit seizoen. Op financieel gebied zijn we hard geraakt, maar ziet het er ook goed uit. Dankzij de steun van de overheid draaien we toch ongeveer break-even. Al met al ben ik positief en heb ik er vertrouwen in dat de vereniging deze crisis goed door gaat komen.”

Reservelijst

De mogelijke aanwas van nieuwe kunstschaatsers klinkt Yunus als muziek in de oren. Volgens de voorzitter van de Holland Ice Academy heeft Nederland veel potentie om uit te blinken in kunstrijden. “Veel Nederlanders leren als kind al schaatsen en er zijn in het hele land goede faciliteiten. Daarom is er veel mogelijk met de juiste investeringen en ondersteuning voor het kunstrijden. Het is mijn droom om tijdens de Winterspelen van 2026 goede prestaties neer te zetten met Nederlandse kunstrijders en ik geloof erin dat het kan.”

Ook Tse ziet goede vooruitzichten ondanks alle uitdagingen waar Kunstrijvereniging Amaranth mee te maken heeft. “We hebben als sport zeker niet te klagen, omdat we onze sport nog mogen blijven beoefenen. Het is natuurlijk wel eeuwig zonde dat we door de coronamaatregelen een aantal nieuwe potentiële leden op een reservelijst moeten zetten.
Ik hoop vooral dat de interesse die er nu is in kunstrijden blijft en er op het moment dat er versoepelingen worden aangekondigd en er extra plekken vrij komen, we al deze potentiële nieuwe leden weer mogen verwelkomen op het ijs.”

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?