Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Greet Fikse, boegbeeld van het inlineskaten, zwaait af met koninklijke onderscheiding

Gepubliceerd donderdag 2 december 2021
Greet Fikse-Van Dijk, wie kent haar niet? Ze is hét boegbeeld van het inlineskaten. Na zich dertig jaar als vrijwilliger voor die sport te hebben ingezet, nam ze deze week officieel afscheid. Bij die gelegenheid ontving ze niet alleen de Blijk van Erkenning van de KNSB, de Kamperveense werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Foto : René de Klein

“Ik wist niet wat me overkwam”, meldt Greet in een reactie op Facebook. “Ik ben dankbaar dat ik al die jaren een steentje heb mogen en kunnen bijdragen aan deze mooie sport en bedank ook alle bestuursleden en juryleden van nu en die ik in de loop der jaren langs zag komen, dat ik me zo geaccepteerd mocht voelen binnen hun kringen. En niet te vergeten alle sporters van toen en nu.”

Er is geen inlineskater die Greet Fikse niet kent. Ze begon in de jaren 90 als vrijwilliger bij de Skate Bond Nederland (SBN), die toen nog de Nederlandse Rolschaats-, Bandy- en Skeelerfederatie heette. De SBN fuseerde in 2010 met de KNSB, waar Fikse secretaris van de sectie inlineskaten werd. In heel het land was ze aanwezig bij wedstrijden, meestal als vrijwilliger achter de inschrijftafel, vaak ook als toeschouwer.

“Ze is daarmee voor de inlineskaters, de KNSB en voor mij als rijder/voorzitter hét gezicht van de sport”, zegt sectievoorzitter René de Klein. “Door haar langdurige betrokkenheid en inzet bij onze sport is ze het klankbord en de vraagbaak geworden. Ze heeft door haar inzet in vaak niet de meest fijne klussen, de sport steeds verder vooruit getrokken. Al tijdens de SBN-periode was dit zo. Stuur het naar Greet, bel haar op en het komt goed. Het karakteristieke aan Greet is: het nimmer op de voorgrond treden, dienstbaar zijn aan de sport. Onzelfzuchtig maar zich er wel 300% voor in zetten.”

Greet Fikse was dinsdag in Utrecht, omdat ze in haar laatste vergadering afscheid nam van de sectie inlineskaten, die samen bijeenkwam met de GTC. Op het bondsbureau kreeg ze eerst de Blijk van Erkenning van de KNSB, haar overhandigd door Herman de Haan, directeur-bestuurder van de schaatsbond. “Dat vond ik geweldig”, schrijft Greet.

Fikse ontvangt de Blijk van Erkenning en een grote bos bloemen uit handen van Herman de Haan | Foto : René de Klein

En toen kwam de grootste verrassing, die de burgemeester van Kampen Sander de Rouwe persoonlijk kwam brengen. Dat was een sjieke doos met daarin de versierselen die horen bij het kersverse ridderschap. Haar man Gert mocht, vanwege de coronamaatregelen, de onderscheiding vervolgens opspelden.

Fikse is 71 en doet een stapje terug, ze neemt afscheid als secretaris van de sectie inlineskaten, maar de sport zegt ze nooit vaarwel. Het inlineskaten is haar veel te lief. In haar Facebook-bericht dankt ze alle collega’s van de voormalige SBN en KNSB, ‘waarmee het altijd fijn samenwerken was’. “Ik hoop velen van jullie in de komende jaren weer tegen te komen.”

De Klein: “We zullen haar missen als onzelfzuchtige harde werker met een rustig karakter, die altijd de reëelheid van een beslissing bewaakte ten gunste van fair play in onze sport. De inlinesport dankt Greet en is haar veel verschuldigd.”

Een opvolger van Fikse is nog niet gevonden. De sectie inlineskaten van de KNSB heeft een vacature uitstaan.

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?