Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Gouden Speld voor Jan Smeekens en Douwe de Vries bij afscheid in Thialf  

Gepubliceerd zondag 8 maart 2020

Douwe de Vries (37) en Jan Smeekens (33) hebben beiden de Gouden Speld van de KNSB ontvangen. Directeur-bestuurder Herman de Haan reikte deze onderscheiding uit bij de ISU World Cup Finale in een volgepakt Thialf. De twee, schaatsend voor team Jumbo-Visma, maakten afgelopen week hun afscheid als topsporters bekend.

Douwe de Vries deed dit als eerste en hij werd zaterdag tijdens een ereronde uitgezwaaid door de duizenden fans in Heerenveen. De allrounder vindt het mooi geweest. “Tijdens twee van de laatste drie seizoenen was ik een flink aantal keren ziek en ik voel dat ik een beetje aan de limiet van mijn lichamelijke capaciteit zit”, was zijn verklaring. “Mijn leeftijd speelt daarin misschien ook wel een rol.”

De Vries reed in de eerste helft van zijn schaatsloopbaan vooral marathons, droomde van een Elfstedentocht, maar die kwam er niet. In 2011 koos hij alsnog voor de langebaan. Zijn grootste individuele succes boekte hij in 2015: brons op de 5.000 meter bij de WK afstanden.

De Vries was in 2015 negen maanden houder van het werelduurrecord:  42.252 meter. Op de ploegachtervolging werd hij met Nederland vijf keer wereldkampioen. Zo’n wereldtitel maakt dat een schaatser door de KNSB wordt onderscheiden met de Gouden Speld. De Vries zal niet verdwijnen uit het schaatsen; hij blijft atletenvertegenwoordiger binnen de ISU.

Jan Smeekens
Jan Smeekens een Gouden Speld is de eerste, en nog steeds enige, Nederlander die op de 500 meter goud won op de WK Afstanden. Smeekens deed dat in 2017 in Gangneung en die prestatie was een mooie revanche op de Spelen van Sotsji 2014, waar hij op 12-duizendste seconde naast het goud had gegrepen.

Het was een bizar moment daar in Sotsji: Smeekens dacht op de 500 meter olympisch kampioen te zijn geworden, maar bleek even later toch nipt te hebben verloren van Michel Mulder. Bij zijn afscheid blikt de Sallander toch vooral met trots terug op die prestatie, die hem olympisch zilver opleverde.

Smeekens was de eerste Nederlandse schaatser die zich specifiek ging toeleggen op de kortste sprintafstand. Die keuze bracht hem veel succes, maar na al die jaren topsport begon het lijf steeds vaker zeer te doen. Dat deed hem recent besluiten om een punt achter zijn loopbaan te zetten. “Ik merk dat mijn lichaam op raakt”, aldus Smeekens. “Om eerlijk te zijn heb ik dit seizoen geen wedstrijd zonder pijn gereden.”

“Mijn keuze is best dubbel. Aan de ene kant heb ik enorm veel liefde voor de sport, waardoor ik deze beslissing super moeilijk vind. Je neemt afstand van iets waar je vrijwel je hele leven aan gewijd hebt. Het schaatsen heeft mij ontzettend veel gebracht. Ik ben momenteel 33 en ook dit jaar was ik nog actief op de EK en WK afstanden. Dat is een mooi gegeven.”

Smeekens kreeg zijn afscheid in Thialf op zondag. In zijn laatste woord sprak hij woorden van dank aan het adres van zijn familie, vrienden, teamgenoten, sponsors en concurrenten. “Het was een fantastische tijd, ik heb van elke seconde genoten!”

Foto’s Huub Snoep

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?