Frâns Bakker (82) overleden, drijvende kracht OC Thialf aan begin deze eeuw

Zaterdag 10 juni 2023

In zijn woonplaats Rottum is onlangs Frâns Bakker overleden, lid van verdienste van de KNSB sinds 2007. De schaatswereld kent hem vooral van het Organisatiecomité (OC) Thialf, waarvan hij aan het begin van deze eeuw een van de drijvende krachten was, die samen met collega-vrijwilligers grote schaatstoernooien organiseerde.

Schaatsliefhebber Bakker was van 1995 tot 1999 voorzitter van Hardrijclub Heerenveen (HCH) voordat hij als secretaris toetrad tot het OC Thialf, ofwel de Koninklijke IJsvereniging Thialf. Bakker draaide daar volle werkweken, was punctueel en nam slechts met het beste genoegen. Hij genoot weliswaar van zijn pensioen, maar stilzitten was niets voor hem. Als secretaris regelde hij onder meer huisvesting en transport voor de deelnemende schaatsers, afkomstig uit alle windstreken. 

In zijn werkzame leven had Bakker zelf de hele wereld over gereisd. Hij was het derde kind in een gezin van vijf, geboren in het Friese Wirdum. Hij ging naar de zeevaartschool en maakte carrière bij Shell, waar hij zich opwerkte tot hoofdwerktuigkundige. Voor zijn werk zat hij vaak op zee, hij reisde van tanker naar tanker. Kroon op zijn werk was dat Bakker de supervisie kreeg over de bouw van drie supertankers in Zuid-Korea. Toen hij 55 was, kon Bakker een punt achter die loopbaan zetten. Daarna werd de schaatswereld zijn werkterrein, met al spoedig Thialf als kantoor.

In het stadion te Heerenveen, het schaatsmekka van de wereld, was Bakker dagelijks te vinden. Hij gold vanaf 1999 als een van de motoren achter het OC, dat in Thialf de grote toernooien organiseerde. Dat heeft hij zo’n acht jaar gedaan. Bij zijn afscheid van Thialf in 2007 werd Bakker benoemd tot lid van verdienste van de KNSB; van de Koninklijke IJsvereniging Thialf werd hij erelid. Maar het schaatsen liet hij nooit helemaal los; bij grote wedstrijden zat hij nog steevast als toeschouwer op de West-tribune van Thialf.

Sporten zat Frâns Bakker in het bloed. Zelf gold hij als een enthousiast en bekwaam schaatser, die de Elfstedentochten van 1985 en ’86 moest laten schieten omdat hij op zee verbleef, maar die van 1997 reed hij netjes uit. Op Bakkers rouwkaart staat zijn Koga afgebeeld en dat was niet voor niets. Hij was, net als zijn vrouw Jeltje, een enthousiast fietser. Samen maakten ze lange tochten, ook in het buitenland, en op hoge leeftijd beklommen ze zelfs nog de illustere Mont Ventoux.

De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. Bakker overleed op 31 mei. Hij had vier kinderen en meerdere kleinkinderen. Zij hebben deze week in besloten kring afscheid van hem genomen.