Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Femke Kok kiest voor deelname aan ISU WK Afstanden

Gepubliceerd donderdag 16 januari 2020
Femke Kok (19) zal definitief deelnemen aan de ISU WK Afstanden, die van 13 – 16 februari zullen plaatsvinden in Salt Lake City (VS). Tevens hoopt zij een week daarna te starten bij de WK Junioren in het Poolse Tomaszow Mazowiecki (21 – 23 februari), waar ze titelverdedigster is.

De jonge schaatsster uit het Friese Nij Beets werd onlangs bij de KPN NK Afstanden derde op de 500 meter. Daarmee verdiende Femke een startbewijs voor zowel de ISU WK Afstanden. Ook mocht ze afgelopen weekeinde deelnemen aan de ISU EK Afstanden in Heerenveen, waar ze in 37,66 seconden (een wereldrecord voor junioren) nipt het podium miste.

Aanvankelijk was haar hele seizoensopbouw afgestemd op de WK Junioren in Polen, maar door deze ontwikkeling was het tijd om plannen bij te stellen. In nauw overleg met haar trainers bij RTC Noord Friesland, Wouter van der Ploeg en Andreas Wierda, en haar ouders heeft Femke besloten haar route voor de rest van dit seizoen te wijzigen.

“We hebben besproken wat het beste is voor Femke”, vertelt Van der Ploeg. “De EK Afstanden hebben bevestigd dat ze klaar is voor het grote werk. Na afloop van het toernooi in Thialf zag ik een twinkeling in haar ogen. Ze was niet vermoeid, maar juist super gemotiveerd om op het hoogste niveau te laten zien wat ze in haar mars heeft.”

Ze zal de World Cup Junioren in Minsk (15-16 februari) sowieso niet rijden. In plaats daarvan reist ze af naar Noord-Amerika, waar ze op 7-8 februari zal deelnemen aan ISU World Cup 5 in Calgary en de week daarna dus de ISU WK Afstanden in Salt Lake. Meteen daarna wil ze doorreizen naar Polen om bij de WK Junioren aan de start te verschijnen.

Voor de WKJ zal de Selectiecommissie Langebaan van de KNSB nog wel groen licht moeten geven. “Wij zullen er alles aan doen om Femke weer zo goed mogelijk in Polen aan de start te krijgen”, aldus Van der Ploeg.

Femke zelf heeft genoten van de KPN NK en ISU EK Afstanden in Thialf. “Er is de laatste weken heel veel op me afgekomen” zegt Femke. “Dat het zo snel ging, heeft mijzelf ook wel een beetje verrast. Alle aandacht die mijn prestaties krijgen vind ik prachtig, ik krijg er veel energie van. Dat maakt dat ik heel veel zin heb in de wedstrijden die er nu aankomen, in het bijzonder Salt Lake én de WK Junioren.”

Meer nieuws

Challenge Cup bijna van start

Ineke Dedden en Gary Hekman winnen ONK

KNSB presenteert boek tijdens eerste Dag van de Natuurijsmeester: 'Ode aan ambacht dat zich blijft vernieuwen.'

Niki Wories: 'Ik wil Niki niet kwijtraken in de rol van disciplinemanager.'

KNSB maakt selectie Shorttrack TeamNL bekend voor World Cup in Dresden

KNSB maakt TeamNL bekend voor Junior World Cup Finale en WKJ langebaan

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?