Femke Kok en Joy Beune zeker van WK Inzell

Woensdag 21 februari 2024

De Selectiecommissie Langebaan van de KNSB (SCL) heeft vandaag besloten Femke Kok en Joy Beune een aanwijsplek te geven voor respectievelijk de WK Sprint en WK Allround, die van 7 tot en met 10 maart in het Duitse Inzell worden gehouden. Zij hoeven zich komend weekend niet meer in Thialf te kwalificeren bij de Daikin NK Sprint & Allround.

Foto: Soenar Chamid

De SCL is van mening dat beide sporters een ‘beschermde status’ hebben verdiend met hun prestaties bij de WK Afstanden in Calgary. Femke Kok prolongeerde op overtuigende wijze haar wereldtitel op de 500 meter en Joy Beune won goud en brons op de 5000 en 1500 meter.

Technisch directeur Remy de Wit licht namens de SCL toe: “Onze selectiecriteria voor alle internationale titeltoernooien zijn erop gericht om zoveel mogelijk gouden medailles te winnen. In uitzonderlijke gevallen kunnen we rijders aanwijzen, als we denken dat we daarmee de kans op goud kunnen vergroten. Femke en Joy hebben in Calgary, maar ook bij de World Cups daarvoor in Salt Lake en Quebec City, aangetoond in grootse vorm te verkeren. Echter, we hebben ook gemerkt dat de vele reisbewegingen en jetlags van invloed zijn op de gezondheid van veel rijders. Om zo fit mogelijk aan de start te kunnen staan in Inzell, achten wij het voor Femke en Joy verstandig om samen met hun coaches een ideale route uit te stippelen richting de WK. Of de Nederlandse kampioenschappen daarbij horen, mogen ze zelf bepalen.”

Op grond van hun resultaten bij de Daikin NK Afstanden, eind december 2023 in Heerenveen, zijn de volgende sporters al wel zeker van een WK-ticket: Patrick Roest (mannen allround), Marijke Groenewoud (vrouwen allround), Jutta Leerdam (vrouwen sprint) en Jenning de Boo (mannen sprint). Nu ook Kok en Beune zijn aangewezen, kunnen er komend weekend in totaal nog zes startbewijzen voor de WK worden verdiend: twee voor mannen allround, twee voor mannen sprint, één voor vrouwen allround en één voor vrouwen sprint.

Jeroen Kraaij, commercieel directeur van de KNSB: “We willen natuurlijk het liefst dat al onze toppers meedoen aan de Daikin NK Allround en NK Sprint. Sportieve en commerciële belangen zijn bij het langebaanschaatsen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat maakt de afwegingen voor de selectiecommissie soms ook extra lastig. Maar er is begrip voor het feit dat het sportieve belang in dit geval voorrang krijgt.”

>> Selectieprocedure Langebaan 2023-2024