Extra race in Utrecht om Marathon Cup

Woensdag 23 november 2022

De marathonkalender moet het dit jaar zonder een vierdaagse stellen, maar er komt wel een wedstrijd bij voor de Marathon Cup. Op vrijdag 16 december is de Utrechtse Vechtsebanen de locatie waar er voor alle divisies een race op het programma staat.

Competitieleider Willem Hut is blij met de extra wedstrijd in de decembermaand die oorspronkelijk slechts twee marathons telde (10 december Deventer, 17 december Breda). “Het is mooi dat ik met de baancommissie van de Vechtsebanen heb kunnen kortsluiten dat er alsnog een landelijke wedstrijd zal plaatshebben”, zegt Hut. Het wordt alweer de zevende topmarathon op het Utrechtse ijs sinds de nationale kampioenschappen er werden verreden op nieuwjaarsdag 2018. En wat opvalt: bij de mannen zijn de ‘thuisrijders’ van Hoolwerf recentelijk erg succesvol geweest. De laatste drie races leverden alle een zege op voor de mannen uit Eemdijk. Bart (foto) won in januari ’22 de elfde Marathon Cup, begin december ’21 opende broer Evert de Trachitol Trophy met winst (hij pakte daarna de overige drie ritten ook), en op 14 december 2019 was Bart de beste in de zevende afspraak van de Marathon Cup. In het vrouwenveld zegevierde begin dit jaar Janneke Elzinga namens PGM Bakker.

“We zijn lang bezig geweest om de sponsoring rond te krijgen voor een vierdaagse die afgelopen seizoen nog door Trachitol is ondersteund, maar dat is niet gelukt”, gaat Hut verder. “Om de wedstrijdkalender toch wat meer smoel te geven in de feestmaand van het jaar maken we dus een tussenstop in Utrecht. Met daags erna de marathon in Breda ontstaat er een klein beetje het gevoel van een meerdaagse. Twee wedstrijden in een weekend: dat is zeker merkbaar aan de benen. Plus: de banen in Utrecht en Breda zijn er twee met heerlijk werkijs. Kortom, het wordt een zwaar marathonweekend”, meent Hut.

Op 16 december trappen de vrouwen-beloften af om 18.10 uur. De Topdivisie vrouwen volgt om 19.00 uur, de hoogste categorie bij de mannen vertrekt om 20.15 uur en de belofte-mannen sluiten de rij om 21.45 uur.

* Mats Stoltenborg (Team Jumbo-Visma) moet als gevolg van de rode kaart die hij afgelopen zaterdag kreeg in Haarlem, een wedstrijd aan de kant blijven.

Foto : Glenn Wassenbergh