Extra marathon op de kalender: Staatsloterij Schaatsmarathon

Vrijdag 24 november 2023

De renovatie van de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam wordt zondag 17 december ‘gevierd’ met de Staatsloterij Schaatsmarathon. Daarmee is er dit seizoen een extra prestigieuze marathon op de kalender voor de schaatsers van de lange adem, naast de wedstrijden om de Daikin Marathon Cup, het Nederlands Kampioenschap op 1 januari en de Grand Prix op de Weissensee en in het Zweedse Lulea. De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt live uitgezonden door de NOS.

In voorgaande jaren werd het marathonseizoen traditioneel geopend in Amsterdam. Maar vanwege de renovatie van de roemruchte Jaap Eden IJsbaan, afgelopen zomer, werd de eerste wedstrijd om de Daikin Marathon Cup 2023-2024 voor de zekerheid naar Groningen verplaatst. Inmiddels is de Amsterdamse ijsbaan weer volledig in gebruik en dat was mede aanleiding om zondag 17 december de Staatsloterij Schaatsmarathon te organiseren.

Extra winkansen

Geert-Jan Muskens, competitieleider marathon van de KNSB: “Vrijwel alle bekende marathontoppers zullen van de partij zullen zijn in Amsterdam, dus het belooft een mooie wedstrijd te worden en voor de bezoekers en tv-kijkers een prachtige beleving. Er is ook een ‘Leidersprijs’ waarbij rijders punten kunnen verdienen voor elke ronde dat ze als eerste over de streep komen. Daarnaast zijn er nog verschillende premiesprints tussendoor en tevens is er sprake van een 3-rondenklassement, waar rijders bij drie opeenvolgende ronden per sprint punten kunnen krijgen. Tot slot is er ook een ‘Uitloopprijs’ voor de eerste deelnemer die een ronde voorsprong pakt op het peloton. Met deze extra elementen kunnen we hopelijk een spectaculair raceverloop met veel spannende momenten verwachten.”

Joost Zuure, Head of Sponsoring & Beneficianten van Nederlandse Loterij: “Wij verbinden graag ons spelmerk Staatsloterij aan deze bijzondere schaatsmarathon. Marathonrijders zijn de ultieme liefhebbers van de schaatssport. Bij voorkeur op natuurijs natuurlijk, maar ook op de Jaap Eden IJsbaan kun je die unieke ‘koek en zopie’-sfeer in combinatie met een bijzonder wedstrijdformat ervaren. Hollandser wordt het niet, dus als oer-Hollands spel biedt Staatsloterij graag dat gevoel van ‘schaatsgeluk’. Dat er tijdens deze marathon extra winkansen zijn ingebouwd, juichen wij natuurlijk alleen maar toe.”

De Staatsloterij Schaatsmarathon wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, die tevens het NK Jeugdmarathon en het NK Marathon voor G-schaatsers op 10 februari in Alkmaar ondersteunt. Jeroen Olthof, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland met onder meer sport in zijn portefeuille: “Noord-Holland is een echte schaatsprovincie. We hopen natuurlijk met z’n allen dat we deze winter ook weer op meren, kanalen en sloten kunnen schaatsen, maar anders hebben we met de ijsbanen in Haarlem, Hoorn, Alkmaar en Amsterdam een prachtig alternatief. Als provincie dragen wij er graag een steentje aan bij dat ook wedstrijden zoals deze marathon een plek krijgen op die Noord-Hollandse ijsbanen en zo die rijke schaatscultuur in ere houden.”

Programma zondag 17 december

15.00 u Topdivisie Vrouwen aangevuld met aantal Vrouwen Beloften - 80 ronden 16.15 u Topdivisie Mannen aangevuld met aantal Mannen Beloften - 125 ronden

Early bird-korting

Toegangskaarten voor de Staatsloterij Schaatsmarathon kosten € 10,- (t/m 15 jaar gratis) en zijn te koop via www.schaatsen.nl/tickets of op 17 december aan de kassa. Tot 11 december geldt er een early bird-korting van 25% voor online bestelde kaarten.

Voor wie zondag 17 december niet in staat is naar Amsterdam te komen: de wedstrijden worden live uitgezonden op NPO1 en NOS.nl, alsmede – zoals op www.schaatsen.nl/live. De posities van de schaatsers zijn live te volgen via livemarathon.schaatsen.nl.

Over Staatsloterij

Staatsloterij is opgericht in 1726 en is daarmee de oudste loterij van Nederland. Jaarlijks zijn er 16 trekkingen; 12 reguliere trekkingen (elke 10e van de maand), de Koningsdagtrekking, de 1 juli-trekking, de 1 oktober trekking en de Oudejaarstrekking. Staatsloterij is onderdeel van Nederlandse Loterij.

Staatsloterij is een spel van Nederlandse Loterij. Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele resultaat aan de Nederlandse sport via NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2022 ging het om een bedrag van 195,1 miljoen euro, waarvan 52,3 miljoen euro voor de sport. De afdracht van Nederlandse Loterij aan de KNSB over het jaar 2022 bedroeg 884.853 euro. Door mee te spelen met Staatsloterij steun je dus de schaatssport.