Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Erelid Letty Corbijn van Willenswaard – Vossen (83) overleden, de eerste vrouw in het KNSB-bestuur

Gepubliceerd dinsdag 6 oktober 2020

Ze was in 1983 de eerste vrouw in het bestuur van de KNSB, Letty Corbijn van Willenswaard. De schaatsbond was in die tijd nog echt een mannenbolwerk, maar daarin hield ze zich prima staande. Bij haar afscheid van het KNSB-bestuur werd ze benoemd tot erelid. Op 1 oktober 2020 is Letty Corbijn, 83 jaar oud, overleden.

Ze komt oorspronkelijk uit Groningen, waar ze in 1937 als Nicolette Vossen geboren werd. Al vroeg verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze nooit meer zou weggaan. Zelf was ze een verdienstelijk hockeyster. Ze rolt in het schaatsen als moeder van Harry, haar enig kind, die op de Jaap Eden-baan zijn eerste rondjes rijdt en lid wordt van de Hardrijders Club Amsterdam.

Letty zet zich bij HCA onder meer in als jurylid en medewerkster van het clubblad. Via het gewest Noord-Holland/Utrecht gaat ze bestuurswerk verrichten in de nationale organisatie van de KNSB. In 1984 treedt een nieuw dagelijks bestuur aan, met David Meijer als voorzitter. Corbijn wordt daarin secretaris.

Ze is de eerste vrouw die een plekje krijgt in dit bolwerk, waarin ze absoluut haar mannetje staat. De Amsterdamse manifesteert zich als een harde werker, die zeer betrokken is bij de schaatssport. Haar aanpak is direct en recht-door-zee. Ze komt op voor de sporters en maakt zich sterk voor een gelijke behandeling van vrouwen.

Corbijn opereert vriendelijk en zakelijk tegelijk, iets wat ook in haar dagelijks werk van pas komt, als directiesecretaresse bij de gemeente Amsterdam. Vanuit het bondsbestuur bemoeit ze zich vooral met het kunstrijden en shorttrack, dat dan nog in de kinderschoenen staat. Ze levert een duidelijke bijdrage om ook die takken van de schaatssport te versterken.

Het zijn hectische tijden voor het schaatsen, waarin de langebaan van oudsher centraal staat. In Andere Tijden Sport blikt de NOS in 2019 terug op een affaire uit die periode, die van ‘het verdwenen koffertje’. Corbijn komt in die reportage aan het woord. Zij weet ook niet wat nou precies gebeurd is met de dopingstalen van het vrouwen-EK in 1985.

In 1988 neemt Letty Corbijn afscheid van het KNSB-bestuur. Bij die gelegenheid wordt ze benoemd tot erelid van de schaatsbond. Stilzitten blijkt niks voor haar. Naast haar baan bij de gemeente, waar ze onder meer voor burgemeester Ed van Thijn werkt, blijft ze zich als vrijwilliger nuttig maken. Ook als haar man Henk in 1994 overlijdt.

Ze is vele jaren actief bij De Keukenhof, waar ze tijdens het bloeiseizoen achter de infobalie staat en rondleidingen verzorgt. Als ze daarmee moet stoppen omdat ze haar 80ste verjaardag heeft gevierd, is Corbijn hoogst verbolgen. Bij museum Huis Doorn, waar ze als vrijwilliger rondleidingen geeft en meewerkt aan exposities en excursies, geldt gelukkig geen leeftijdsgrens.

Daar doet ze pas een stapje terug als ze begin dit jaar ziek wordt. Sportliefhebber blijft Corbijn tot aan haar dood. Als er geschaatst wordt, zit ze voor de tv om het live te volgen, zelfs als dat vanwege het tijdsverschil met Calgary of Nagano nachtwerk wordt. Ook het wielrennen heeft haar warme belangstelling. Als trotse oma volgt ze de verrichtingen van haar twee kleindochters, Laura (18) die hockey speelt en Sascha (14) die schaatsen en wielrennen combineert, op de voet.

Op 1 oktober 2020 overlijdt Letty Corbijn van Willenswaard – Vossen in een hospice te Haarlem. Haar uitvaart is op zaterdag 10 oktober 2020. Gezien de geldende coronamaatregelen is de plechtigheid op uitnodiging. Wie daar graag bij aanwezig wil zijn, moet even contact opnemen met de familie (zie onderstaande advertentie).

 

 

 

Meer nieuws

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

Jan Vonk benoemd tot nieuwe voorzitter sectie Inlineskaten

Veel schaatsers op shortlist Sportman en Sportvrouw van het jaar

Hallo, Koning Winter: Zeven kandidaten voor marathon op natuurijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?