'Elfstedengymles' brengt kinderen in aanraking met schaatssport

Dinsdag 23 maart 2021
De Elfstedentocht is een monument in Nederland, maar een hele generatie groeit op zonder het evenement ooit meegemaakt te hebben. Daar heeft Squla iets op bedacht: het heeft een speciale ‘Elfstedengymles’ beschikbaar gesteld. Vakleerkracht bewegingsonderwijs Emma de Man organiseerde de speciale les op haar school, wat tot veel enthousiasme bij de leerlingen leidde.
Precies in de week dat de basisscholen weer open mochten, was Nederland in de ban van natuurijs. Veel kinderen stonden zelfs voor het eerst op ijs. Dit was voor vakleerkracht bewegingsonderwijs Emma de Man reden een speciale gymles die in het teken stond van de Elfstedentocht te organiseren. “Heel veel mensen hebben in februari geschaatst, maar niet iedereen krijgt vanuit huis iets mee over schaatsen of natuurijs. Ik probeer in mijn gymlessen te variëren en veel verschillende sporten aan bod te laten komen. Nu kon ik de les mooi combineren met de schaatskoorts en Elfstedentocht. Ik nam mijn eigen schaatsen mee naar school en ik heb iets verteld over de geschiedenis van de Elfstedentocht.”

Elf stempels verzamelen

De speciale ‘Elfstedengymles’ is bedacht door Squla, een online oefenprogramma voor basisschoolleerlingen. Een collega van De Man tipte haar over de bijzondere gymles. “Squla heeft een les bedacht waarbij een parcours met elf obstakels was uitgezet. De obstakels dienden als de elf stations van de Elfstedentocht. Bij elk station moesten de kinderen een opdracht doen en als je alle elf stempels had verzameld, was je klaar. Ik vond het concept erg leuk en heb zelf nog een paar kleine aanpassingen gedaan.” Volgens De Man reageerden ook haar leerlingen erg enthousiast op de ‘Elfstedengymles’. “De kinderen vonden het geweldig. Iedereen kon op zijn of haar eigen niveau het parcours afwerken. Er was geen sprake van winst of verlies, iedereen had succes. Het doel was de kinderen enthousiast te maken voor de schaatssport en dat is gelukt. Ze waren na afloop moe, maar heel voldaan.”

Promoten onder collega’s

Het enthousiasme over de speciale gymles bracht De Man via WhatsApp en LinkedIn over op haar collega’s. Ze ontving veel leuke reacties en hoopt dat later dit jaar meer vakdocenten haar voorbeeld gaan volgen. “Ik werk in mijn lessen vaker met sportthema’s, zoals een wintersportles met spelletjes die meer gericht zijn op rijden en glijden. Nu ik weet dat Squla ook originele programma’s aanbiedt, ga ik daar zeker vaker kijken. Het is zonde als je zulke leuke initiatieven mist. Ik ga de Elfstedengymles aan het begin van de volgende winter zeker weer onder de aandacht van de collega’s brengen. Het is leuk en de kinderen komen in aanraking met de schaatssport, dus ze leren ook nog iets nieuws.” De KNSB werkt samen met Squla om het schaatsen en inlineskaten onder de aandacht te brengen van kinderen. Kijk hier voor meer informatie.