Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Eerste marathon op natuurijs komt steeds dichterbij

Gepubliceerd dinsdag 13 december 2022

De eerste marathon op Nederlands natuurijs komt steeds dichterbij. Willem Hut, disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, hoopt woensdagochtend op pad te gaan om een ijsbaan van drie centimeter dikte te kunnen meten. Als dat het geval is, ligt de weg open  om morgenavond de eeste marathon van het seizoen 2022-2023 te verrijden.

Waar dat waarschijnlijk het geval zal zijn? “Burgum en Noordlaren liggen momenteel op kop”, meldt Willem Hut. “Direct daarna volgen Haaksbergen en Nieuw-Buinen.” Hij heeft vrijwel permanent contact met de organiserende ijsclubs, die alle hun stinkende best doen om de eerste marathon van deze winter te kunnen organiseren.
 
De ijsmeesters hanteren grosso modo twee methodes. De eerste is dat op een verharde skeelerbaan een laagje water wordt opgespoten, dat door de vorst verandert in ijs. Deze methode hanteert IJSCH uit Haaksbergen al vele jaren met succes en ook de IJsvereniging Bergum uit Burgum werkte tot vandaag (dinsdag) volgens deze aanpak. De tweede methode is dat (met giertanks) laagje voor laagje water op de ondergrond wordt gesproeid. Dit is zoals IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren en Schaatsvereniging Nieuw-Buinen hun pistes bouwen. In Burgum zijn ze vanmiddag van methode veranderd.
 
Onmisbaar blijft de medewerking van Moeder Natuur. Die liet de concurrerende ijsverenigingen afgelopen nacht een beetje in de steek. De verwachting is echter dat zij meehelpt om komende nacht ijsvloeren te creëren die dik genoeg om het marathonpeloton erop los te laten. Daarvoor is een ijslaag van minimaal drie centimeter nodig.

“Het ziet er naar uit dat we die dikte morgenochtend gaan halen. Waar? Dat durf ik echt nog niet te zeggen”, aldus competitieleider Hut. Hij gaat ervan uit dat hij morgenochtend (woensdag 14 december) rond 9 uur op een van de vier genoemde pistes de ijsdikte kan opmeten, om snel daarna de eerste wedstrijd te kunnen uitschrijven. “Het kan ook zijn dat we op meer plekken kunnen gaan meten. De verwachtingen zijn goed, maar het moet allemaal nog wel even gebeuren.”

Hut noemt de kans dat woensdagavond de eerste marathon op natuurijs kan worden verreden ‘groot’. Hoe groot? “Laten we het houden op 80 procent.” En waar dat dan zal zijn? “Dat kan bij elk van de vier genoemde ijsbanen zijn.” 
 
Zoals eerder gemeld dingt de IJsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord wegens een baanrenovatie momenteel niet mee naar de eerste marathon op Nederlands natuurijs. IJs- en Skeelerclub Puttershoek is nog niet ver genoeg met het opbouwen van een ijsbaan.

Foto: Vincent Riemersma

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?