'Dorpsclub' Nooit Gedacht zorgt voor verbinding in Hoogblokland

Dinsdag 06 september 2022

IJsclub Nooit Gedacht vierde op 5 maart 2022 het 75-jarig jubileum. De dorpsclub vervult al decennialang een verbindende functie in het Zuid-Hollandse dorp. “Bijna ieder huishouden in Hoogblokland is op een bepaalde manier wel betrokken bij de club.”

Al tien jaar is Goof van Kleef voorzitter van IJsclub Nooit Gedacht. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader en opa, die eveneens zitting hadden in het bestuur van de vereniging uit Hoogblokland. Inmiddels is ook de zoon van Goof van Kleef actief als vrijwilliger bij IJsclub Nooit Gedacht. “We hebben in totaal dertien bestuursleden, die altijd paraat staan als het nodig is. IJsclub Nooit Gedacht is een hechte club met veel mensen met hart voor de vereniging”, zegt Van Kleef.

IJsclub Nooit Gedacht werd in 1947 opgericht. Een van de eerste daden van het nieuwbakken bestuur was een landijsbaan creëren, maar dat werd geen succes. En dus verhuisde de club naar een weiland in Hoogblokland. “Er is een stuk land afgegraven met een sloot eromheen. Het land kunnen we onder water zetten met een brandkraan en via waterpompen. Dan is het wachten op de vorst. We doen er altijd alles aan om zo snel mogelijk ijs te krijgen. Gelukkig kunnen wij de ijsbaan na een aantal nachten vorst vaak al openen”, aldus Van Kleef.

‘Inwoners houden club in stand’

Al 75 jaar is IJsclub Nooit Gedacht een belangrijke plek voor de inwoners van Hoogblokland. Van Kleef: “Ik denk dat zo’n beetje elk huishouden in het dorp wel lid is van de vereniging, of als donateur actief is. De inwoners van Hoogblokland houden de club in stand. We zijn dankzij hun bijdragen jaarlijks in staat de vaste lasten te betalen. Naast het lidmaatschap halen we ook inkomsten uit de koek en zopie als er ijs ligt en de jaarlijkse bingo. Vaak houden we aan het eind van het jaar ook nog iets over, wat we aan andere zaken kunnen besteden.”

Uitje naar schaatsbaan

Voor het 75-jarig jubileum organiseerde het bestuur een geheel verzorgde dag schaatsen op de kunstijsbaan in Breda. Met 90 mensen, ongeveer een kwart van het totaalaantal leden, trok IJsclub Nooit Gedacht eropuit. “Mede dankzij het Dorpsberaad konden we dit faciliteren voor de Hoogbloklanders. Touringcarbussen haalden ons op en bij de ijsbaan hebben we met z’n allen nog een kop erwtensoep gegeten”, blikt Van Kleef terug.

Klaar voor de toekomst

Op de exacte datum van het jubileum – 5 maart 2022 – organiseerde IJsclub Nooit Gedacht een speciale avond in het clubhuis. “De COVID-maatregelen werden net op tijd opgeheven, waardoor we nog iets konden doen. Er zijn uitnodigingen verstuurd naar veel leden en oud-bestuursleden om te proosten op onze verjaardag. Ik heb ook een presentatie gegeven aan de hand van oude foto’s over de geschiedenis van onze club. Het was een gezellig samenkomen met anderen.”

Ondanks de zachtere winters is Van Kleef ervan overtuigd dat IJsclub Nooit Gedacht ook het 100-jarig jubileum gaat vieren. “Het weer gaat altijd in golfbewegingen. Je hebt een paar jaar zonder ijs en daarna vriest het opeens weer een aantal keer achter elkaar. We zijn klaar voor de toekomst. Er staat een mooi clubgebouw met goede verlichting. Alle voorwaarden zijn aanwezig om de mensen in het dorp nog jaren te kunnen laten schaatsen.”