Dordrecht betrekt digitaal jong en oud bij WK Shorttrack

Vrijdag 05 maart 2021
De Sportboulevard in Dordrecht is dit weekend plaats van handeling voor de wereldkampioenschappen shorttrack. Vanwege de coronamaatregelen kan er geen publiek bij het evenement aanwezig zijn, maar dat heeft de gemeente Dordrecht er niet van weerhouden Dordtenaren bij het toernooi te betrekken en de sport onder zowel jong als oud te promoten.
Dordrecht is het afgelopen decennium uitgegroeid tot de shorttrackhoofdstad van Nederland met de organisatie van meerdere wereldbekerwedstrijden en twee Europese kampioenschappen. Toen in december duidelijk werd dat het WK niet kon plaatsvinden in Rotterdam Ahoy - de oorspronkelijke locatie - was al snel duidelijk dat de Sportboulevard in Dordrecht het beste alternatief zou zijn. “Toen officieel was dat het WK in Dordrecht zou plaatsvinden moesten we snel schakelen. De voorbereiding was vanwege corona natuurlijk sowieso al anders. Traditioneel in Dordrecht is het Kidsbezoek op vrijdag, zijn er netwerkbijeenkomsten en nodig je partners uit. Al deze side-events kunnen nu helaas niet plaatsvinden, omdat er geen toeschouwers aanwezig mogen zijn”, zegt Tim Verbaas van de gemeente Dordrecht. Om de stad Dordrecht toch te enthousiasmeren voor het WK zijn verschillende digitale initiatieven bedacht. Een van de meest in het oog springende is het Digitale Kidsbezoek. “Dordrecht staat erom bekend dat bij shorttrackevenementen op de vrijdagochtend altijd 2.500 kinderen aanwezig zijn op de tribunes. Dat zorgt voor een waanzinnige sfeer. We wilden de basisschoolleerlingen toch bij het WK betrekken en daarom is het Digitale Kidsbezoek bedacht. Er is een kort en bondig programma in elkaar gezet in een video van 15 minuten met onder meer shorttrackoefeningen, een kijkje achter de schermen, een shorttrackquiz en gymlesvoorbeelden voor leerkrachten. Daarna kan de klas op een groot scherm een deel van de ochtendsessie van het WK bekijken”, legt Verbaas uit. https://www.youtube.com/watch?v=7NulPMvkADI

Shorttrackvideo’s

Naast de Digitale Kidsdag is er ook een tekeningenactie georganiseerd waarbij basisschoolleerlingen een tekening konden maken ter aanmoediging van de shorttrackers. Verder kunnen kinderen vragen insturen voor de rijders, die deze in een video zullen beantwoorden, is een thema shorttrack-gymles bedacht en zijn er video’s met shorttrackoefeningen opgenomen waarin de Dordtse Avalon Aardoom de hoofdrol speelt. “De video’s verspreiden wij ook weer onder de basisscholen. Ook zijn er trainingssessies speciaal gemaakt voor de oudere doelgroep die wij onder de aandacht gebracht hebben bij onder andere tien verzorgingstehuizen in de regio Dordrecht. Zo bereik je uiteindelijk toch weer heel veel mensen.”

Betrokkenheid verenigingen

Normaal wordt er veel samengewerkt met de lokale ijssportverenigingen voor clinics. Dit is vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk. Afgelopen september en oktober heeft Dordrecht nog wel skateclinics kunnen organiseren. Verbaas geeft aan dat er wel plannen zijn om later dit jaar met de drie verenigingen samen op te trekken om de ijssport te promoten. “De drie clubs hebben zich verenigd in IJssport in Dordt om kinderen te enthousiasmeren voor ijssporten. Samen met hen organiseren we jaarlijks al clinics en twee schoolsporttoernooien." "Later dit jaar willen we als onderdeel van het lokaal Sportakkoord weer allerlei clinics, evenementen en projecten organiseren om langebaanschaatsen, shorttrack, ijshockey en kunstrijden onder de jeugd onder de aandacht te brengen. Deze clinics zijn ook onderdeel van de voorbereiding op het Olympisch Kwalificatietoernooi Shorttrack dat van 25 tot en met 28 november terugkeert in Dordrecht. De shorttrackevenementen leven in de stad en wij gebruiken deze evenementen om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om zelf ook op het ijs te staan.” Benieuwd naar de trainingsvideo's van Avalon Aardoom? Bekijk deze op schaatsen.nl/training.