Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Deadline 1 januari 2022 voor registratie- en kentekenplicht voertuigen ijsclubs nadert

Gepubliceerd dinsdag 14 december 2021
Veel ijsclubs maken gebruik van tractors, aangedreven sneeuwruimers, quads of andere voertuigen om werkzaamheden uit te voeren. Daarbij komen deze voertuigen ook regelmatig op de openbare weg om bijvoorbeeld te tanken of van de ene naar de andere plas te rijden. Vanwege nieuwe regelgeving is het verplicht dergelijke voertuigen vóór 1 januari 2022 bij de RDW te registreren.

Wat is er aan de hand? 

Op 1 januari 2021 is de Wet registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht (land)bouwvoertuigen in werking getreden. Hierdoor moet het grootste deel van alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, geregistreerd worden in het kentekenregister van de RDW.

Wat wordt verstaan onder de openbare weg?

De registratieplicht geldt voor voertuigen die op de openbare weg rijden. Onder wegen vallen: alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen of paden met inbegrip van de daarin liggende bruggen en duikers en de tot die wegen behorende paden en bermen of zijkanten.

Maar onder openbare weg valt meer dan alleen wegen. Ook terreinen worden tot openbare weg gerekend. Onder terrein valt: een terrein dat toegankelijk is voor het publiek of voor een zeker aantal personen die het recht hebben daar te komen. Een eigen bedrijfsterrein of natuurijsbaan is daarmee ook openbare weg. Dit is vergelijkbaar met de WA-verzekeringsplicht voor motorrijtuigen: deze geldt ook voor motorrijtuigen die aan het verkeer deelnemen op terreinen buiten de weg.

Welke voertuigen dienen geregistreerd te worden?

Om extra kosten te voorkomen, adviseert de sectie Natuurijs van de KNSB om zo spoedig mogelijk te checken of één van de rijdende en aangedreven machines die nu, of in de toekomst, de weg op gaat een registratieplicht of mogelijk zelfs een kentekenplicht heeft.

Gezien de diversiteit aan voertuigen waar ijsclubs mee te maken hebben, heeft het RDW geadviseerd een check uit te voeren. Met de RDW-keuzehulp wordt duidelijk of de door jullie gebruikte voertuigen geregistreerd dienen te worden.

Het is van belang om voor 1 januari 2022 deze check te doen. Na 31 december 2021 moet een niet-geregistreerd voertuig beoordeeld worden door een keuringsstation en daar zijn kosten aan verbonden.

Geldt de registratieplicht ook voor nieuwe voertuigen?

Heb je na 1 januari 2021 een nieuw voertuig gekocht dat een registratieplicht heeft, dan is deze bij aflevering bij de RDW al geregistreerd.

Meer algemene informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de RDW.

Foto: nl.depositphotos.com

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?