Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Cursisten enthousiast over vernieuwde ST-1 opleiding

Gepubliceerd woensdag 29 januari 2020
Voor beginnende trainers biedt de KNSB de opleiding Schaatstrainer niveau 1 aan. Deze opleiding, voorheen Schaatsbegeleider niveau 1, is dit seizoen vernieuwd. De eerste reacties op de nieuwe opleiding zijn erg positief.

De opleiding is voornamelijk bedoeld voor beginnende trainers. De opleiding is ontwikkeld met enkele opleiders uit meerdere disciplines en in samenspraak met de volgende verenigingen: District Sassenheim, STV Lekstreek, Baanvereniging Utrecht, Stokvisdennen en Baanvereniging Hoorn.

De vraag voor een vernieuwde opleiding kwam vanuit de verenigingen en de trainers zelf. Onder meer Martin Hersman en Freddy Wennemars hebben hierin meegedacht. Ze zochten naar een opleiding die de basisprincipes van training geven bevat en waarbij ook jeugdleden kunnen aansluiten. Zij geven nu vaak al training, maar kunnen pas vanaf 16 jaar een diploma halen. Bij de ontwikkeling van de opleiding is er dan ook vooral ingestoken op een variant die toegankelijk is voor zowel jeugd- als volwassen trainers in spé en die laagdrempelig is in tijdsinvestering en qua financiën.

Hoog slagingspercentage

Van september tot en met december 2019 zijn er op vijf locaties pilotopleidingen gedraaid om de nieuwe opzet en inhoud van de Schaatstrainer niveau 1 opleiding te testen. Uit de evaluaties van de pilots komt naar voren dat de deelnemers erg enthousiast zijn over de opleiding. Inmiddels is al 95% van de 134 cursisten geslaagd, waarvan de jongste 13 jaar is.

De opleiding bestaat uit twee centrale bijeenkomsten en twee e-learnings. Binnen de opleiding wordt er aandacht besteed aan de basisprincipes van didactiek, pedagogiek, techniek en veiligheid. Met deze opleiding worden de eerste handvaten voor een beginnende trainer geboden binnen elke discipline.

ST-1 opleiding aanbieden

In februari 2020 wordt de schaatstrainer niveau 1 opleiding nog aangeboden in Nijmegen, Den Haag, Hoorn en Groningen. Mocht je als vereniging ook graag een ST-1 opleiding willen aanbieden, neem dan contact op met Suzan Rutten via [email protected].

Bekijk meer informatie over de opleidingen & bijscholingen van de KNSB.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?