Coaching staff TeamNL Shorttrack compleet met aanstelling Haralds Silovs

Vrijdag 17 mei 2024

Haralds Silovs wordt tot en met de Olympische Spelen van 2026 de nieuwe assistent-bondscoach van TeamNL Shorttrack. De voormalig shorttracker en langebaanschaatser uit Letland is de opvolger van Annie Sarrat, die deze functie de afgelopen twee seizoenen heeft vervuld.

Haralds Silovs (38) startte zijn sportieve loopbaan in 1996 en werd in 2008 en 2011 Europees Kampioen shorttrack. Hij was de eerste sporter die op de Olympische Spelen (Vancouver 2010) op dezelfde dag de disciplines shorttrack en langebaanschaatsen combineerde. Vanaf de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 richtte Silovs zich uitsluitend op de langebaan. Na de Spelen van 2022 in Beijing besloot hij na 20 jaar zijn topsportcarrière te beëindigen en sinds het afronden van zijn opleiding sportfysioloog is hij actief als coach.

Silovs heeft al een behoorlijke historie in Nederland. Hij werd als shorttracker vanaf 2006 getraind door Jeroen Otter en woonde zelfs een aantal jaren in Heerenveen toen hij deel uitmaakte van verschillende professionele schaatsteams (langebaan). Hij kent de Nederlandse cultuur en mentaliteit goed en heeft de ontwikkeling van het Nederlandse shorttrack van nabij meegemaakt. Ook in het begeleidingsteam en bij de sporters van TeamNL Shorttrack komt Haralds Silovs bekende gezichten tegen. Zo racete hij destijds tegen de huidige bondscoach Niels Kerstholt en trainde hij met Yara van Kerkhof, Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting. Zijn terugkeer naar Heerenveen voelt voor hem dan ook als thuiskomen.

Silovs: “Het is een geweldige kans om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van TeamNL Shorttrack. Ik kijk ernaar uit om met de ambitieuze en gemotiveerde sporters, coaches en andere stafleden samen te werken in een professionele topsportomgeving. Ik weet uit eigen ervaring wat het betekent om topsporter te zijn en ben ervan overtuigd dat ik deze kennis kan inzetten om de Nederlandse shorttrackers te helpen hun doelen te bereiken.”

Ook bondscoach Niels Kerstholt is blij met de aanstelling van Haralds Silovs. “Haralds was als tegenstander altijd al een fijne kerel in het internationale shorttrack-circuit. Op het ijs streden we op het scherpst van de snede, maar daar buiten konden we het goed met elkaar vinden. Tijdens zijn loopbaan zag je al dat hij later coach zou worden. Hij was zeer geïnteresseerd in onze trainingsaanpak en slurpte her en der allerlei informatie op bij trainers en coaches uit binnen- en buitenland. Ik ben ervan overtuigd dat Haralds met die opgebouwde kennis, zijn eigen internationale ervaring als ex-topsporter en zijn fijne persoonlijkheid een meerwaarde gaat zijn in onze route naar succes in Milaan! Ik kijk er naar uit om met hem samen te werken.”

Meer over Haralds Silovs in het artikel op schaatsen.nl

Haralds Silovs

Haralds Silovs Foto: KNSB / Shapevisions